Ρωσικά άρματα μάχης έφτασαν πάλι έξω από το Χάρκοβο!

Βομβαρδίζονται φορτηγά με δυτικά όπλα στον Δνείπερο

 

Το μαρτυρικό Σλαβιάνσκ(*)  φαίνεται ότι καταλαμβάνεται οριστικά από τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ τα επόμενα 24ωρα.

18536910_Ukraine.JPEG-0ca9a-scaled Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής της πόλης Vadim Lyakh προέτρεψε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά κανείς δεν φεύγει: Περιμένουν τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους ως απελευθερωτές. 

Ρωσικά άρματα μάχης έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε χωριά και κωμοπόλεις έξω από το Χάρκοβο:

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Στρατός κατέλαβε τεράστια αποθήκη όπλων στην περιοχή του Χαρκόβου, μετά από επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Οι ρωσικές αρχές σημειώνουν, επίσης, ότι στην αποθήκη όπλων βρίσκονταν χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, σύμφωνα με το TASS.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις ρωσικές επιθέσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Zavody και Dibrovny με άρματα μάχης και πυροβολικό.

Η μόνη εστία σοβαρής αντίστασης των Ουκρανών αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην Avdiivka που αποτελεί τον εφοδιαστικό κόμβο των Ουκρανών. Αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 και ελικόπτερα Ka-52 προσβάλλουν από χθες τις θέσεις των Ουκρανών.

Πάντως τα ρωσικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν ταχύτατα από την Μαριούπολη  στο βόρειο Ντονμπάς: Οι Τσετσένοι ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Η ρωσική κίνηση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως «κεραυνοβόλα». Έχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τρεις πρώτες ημέρες, αλλά προχωρούν με ταχύτητα περίπου 15 χλμ. την ημέρα.

Όλα  δείχνουν ότι θέλουν να αποκόψουν το Χάρκοβο από τις οδούς ανεφοδιασμού του στα νότια και τα δυτικά, αλλά να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων στο Ντονμπάς από εκεί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο ήδη δέχονται  την ρωσική πίεση, ανατολικά, νότια και δυτικά:

Κτυπούν τις περίπου 25 οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες του Δνείπερου που οδηγούν στο Ντονμπάς και όλη τους η προσπάθεια είναι να μην φτάσουν δυτικά όπλα και καύσιμα στους Ουκρανούς του Ντονμπάς.

Έχουν κτυπηθεί πάνω από 35 φορτηγά που μετέφεραν δυτικά όπλα, αλλά οι φάλαγγες συνεχίζουν να κινούνται από το Κίεβο και το Λβοβ.

Υπενθυμίζυμε ότι το Σλαβιάνσκ είχε καταληφθεί από τους ρωσόφωνους στην  εξέγερση του 2014. Στη  συνεχεία ανακαταλήφθηκε από τους νεοναζί, οι οποίοι προχώρησαν σε σφαγές του πληθυσμού που είχε δεχθεί ως απελευθερωτές τους ρωσόφωνους ομοεθνείς του.  Καθημερινά δεκάδες πολίτες της περιοχής δολοφονούνταν από τις επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων των νεοναζί του Κιέβου. Στο μαρτυρικό Σλαβιάνσκ οι ταφές γίνονται πλέον σε ομαδικούς τάφους.

Στις 19 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη τα χαράματα ο  ουκρανικός Στρατός έβαλε κατά του ορθόδοξου καθεδρικού της Ανάστασης στο Σλαβιάνσκ. Σκοτώθηκε ο φύλακας του ναού ο Alexander Afendikov.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο LIFEnews:

«Οβίδες, όλμοι εκρήγνυντο παντού μέσα στο συνοικισμό και γύρω από το ναό. Ο Alexander όταν κόπασε η επίθεση θεώρησε ότι δεν θα συνεχιστεί και πήγε να ανοίξει την πόρτα του ναού.

Ακολούθησε δεύτερο κύμα ομοβροντίας. Αυτός σκοτώθηκε από θραύσματα οβίδας». Για τους περισσότερους περίοικους ο Alexander ήταν ένας πραγματικός φίλος και αρωγός.

Η εκκλησία της Ανάστασης είναι κτίσμα του 18ου αιώνα. Το Interfax ανέφερε τότε την είδηση του θανάτου του φύλακα του ναού. Ανέφερε επίσης ότι η εκκλησία του Αγ. Βαρθολομαίου στην Χερσώνα κάηκε ολοσχερώς από εμπρησμό.

Ο  αυτοανακηρυχθείς Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος είχε φθάσει  στο σημείο και με   δηλώσεις του είχε απειλήσει  τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, διαμηνόντας του   να μην διανοηθεί να επισκεφθεί την Ουκρανία.