Με ηγεσία στο δικό της κόσμο δεν έχουμε προοπτική

 

Του Κώστα Μαυρίδη*

cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν την Κύπρο: επανήλθε στο προσκήνιο η ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά η παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων,όπως στην Κύπρο από την Τουρκία και τέθηκε επιτακτικά η προτεραιότητα της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία στην ενέργεια, περιλαμβανομένης της αξιοποίησης της Αν. Μεσογείου με επίκεντρο την Κύπρο.

Εν μέσω ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς γεωπολιτικού σεισμού, πώς αντιδρούν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου; Επιμένουν να προτάσσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προς τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο οποίος μας απειλεί με πόλεμο, ως το Κυπριακό πρόβλημα να είναι θέμα απόκτησης εμπιστοσύνης με το κατοχικό καθεστώς! Η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης αφενός βολεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι «προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι τα ΜΟΕ» κι αφετέρου βολεύει την Τουρκία επειδή το Κυπριακό εκτροχιάζεται από πρόβλημα παράνομης κατοχής εδάφους της ΕΕ και παράνομου εποικισμού. Στη σημερινή συγκυρία που η Κύπρος ορθά συντάχθηκε με το Διεθνές Δίκαιο κι έχει την ευκαιρία να αναδείξει την ουσία του Κυπριακού με τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους στην Κύπρο, η Κυβέρνηση της χώρας θύματος ακολουθεί πολιτική ενταφιασμού της ουσίας του Κυπριακού, αλλά λόγω γενικής αποδοκιμασίας, εμφανίζεται τώρα με δηλώσεις στο εσωτερικό ότι τάχατες άλλαξε στάση!

Επειδή τελευταίως γίνεται λόγος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουμε ότι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υπεβλήθη αίτημα από εμένα (το 2014 εκ μέρους ομάδας πολιτών) για τη διάπραξη του εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο από Τούρκους κρατικούς αξιωματούχους περιλαμβανομένων των διοικητών των κατοχικών στρατευμάτων, όμως εναπόκειται στο ίδιο το Δικαστήριο να αποφασίσει. Θύμα του εγκλήματος είναι ολόκληρος ο κυπριακός λαός, ιδιαίτερα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως το τεκμηρίωσε με δραματικό τρόπο ο Σενέρ Ελτζίλ, Γεν. Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων, σε συνέδριο που διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση να στηρίξει το αίτημα. Δυστυχώς, η Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί το λαό-θύμα, απέχει από την υπόθεση με κίνδυνο να απορριφθεί το αίτημα. Για τον κ. Κασουλίδη,Υπουργό Εξωτερικών το 2014, όταν τέθηκε θέμα καταγγελίας του εγκλήματος του εποικισμού, προτεραιότητα ήταν το «καλό κλίμα στις συνομιλίες» και τώρα τα ΜΟΕ με το κατοχικό καθεστώς.

Κάθε νουνεχής πολίτης αντιλαμβάνεται τόσο τη σημασία αξιοποίησης της ενέργειας όσο και την  επιτακτική ανάγκη αποπυροδότησης της «βόμβας» του εποικισμού με τρόπο που συνενώνει σε κοινό μέτωπο τους Ελληνοκύπριους με πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα. Στο δικό τους εξωπραγματικό κόσμο επιμένουν ο Πρόεδρος και ο Υπ. Εξωτερικών για τους οποίους προέχει η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κατοχικό καθεστώς αντί η συμμαχία με αντικατοχικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.

Είμαστε ήδη στη νέα εποχή με σημαντικές ευκαιρίες για την Κύπρο που απαιτούν ταχύτατες κινήσεις, αλλά η παρούσα ηγεσία παραμένει το μεγάλο μας βαρίδι.

Καλό Πάσχα!

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο