Αναστασιάδης:Αν η Τουρκία θέλει συνομιλίες για τα κοιτάσματα να αναγνωρίσει πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία

imagewΑν πραγματικά θέλουν να συνομιλούμε τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για ισότιμο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους καλώντας την ΕΕ να παρέμβει για να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που έχω να απαντήσω στον κ. Τσαβούσογλου είναι, αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε (τότε) πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερο, και εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθούν  την πρόσκληση μας είτε για διάλογο προς καθορισμό των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία.

Εάν και εφόσον αποδεχθούν κάτι ανάλογο και η απόφαση θα καθορίζει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία προκρίνει αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και σε παρατήρηση ότι σήμερα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έδειξε να διαφωνεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι θέμα της Κύπρου, είναι θέμα τετραμερούς απόφασης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ιταλίας. Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο η Ευρώπη έκρινε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μάλιστα την έρευνα βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτελεστεί. Συνεπώς, δεν είναι θέμα της Κύπρου ή ισχυρισμοί δικοί μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση αφορά την Energeian, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν σχολιάζω προτάσεις, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση».

Ερωτηθείς αν ακόμα θεωρεί τον αγωγό EastMed βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που διεξάγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ».

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

 ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο NTV ,είπε ότι «επί του παρόντος, ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και τις οδεύσεις τους. Κάνουμε επίσης βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, TANAP, που είναι πλέον 16 δισ. μ3, και θα ανέλθει στα 23 δισ. μ3 το 2023, ενώ προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 31 δισ. μ3 το 2026. Γίνονται εργασίες σε αυτή την κατεύθυνση».
«Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Άλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, είπε, προσθέτοντας ότι  «βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι « η τδβκ έχει 3 προτάσεις για ισότιμο διαμοιρασμό, στις οποίες η ε/κ πλευρά δεν είπε ποτέ ναι.»
«Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία γιατί η ε/κ πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε από το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την ε/κ πλευρά; Ας την πείσει η ΕΕ. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή την στιγμή. ‘Θα έρθουμε με νέες ιδέες’, λέει η ε/κ πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.