21 Ρώσοι χάνουν την κυπριακή υπηκοότητα τους

Την αποστέρηση πολιτογράφησης από 21 συνολικά άτομα αποφάσισε το 308bd8ab980363790f71bb1548b5b43c1d94ee49-1598622056-5f490968-1920x1280Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία, μετά τη συμπερίληψη στη λίστα των κυρώσεων της Κομισιόν τεσσάρων Ρώσων στους οποίους παραχωρήθηκε χρυσό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία.

Στην απόφαση δεν γίνεται λόγος κατά πόσο θα επιστραφούν τα εκατομμύρια που πλήρωσαν ή επένδυσαν για να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Στην απόφαση για ακύρωση υπηκοοτήτων περιλαμβάνονται τέσσερις Ρώσοι, οι σύζυγοί τους και τα παιδιά τους. Οι Ρώσοι με δραστηριότητα στην Κύπρο βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, και συνδέονται με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη αποφασίστηκε να επιβληθεί στους Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς,  Αλεξέι Κουζμίτσεφ και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η απόφαση του Υπουργικού λήφθηκε στη βάση του άρθρου 113 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ως τροποποιήθηκε και με τον Ν.113(Ι)/2020, και περιλαμβάνει τις πρόνοιες που αφορούν τη στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη και τη διαδικασία μέσω της οποίας αυτή διενεργείται. Βάσει του ελέγχου που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στους καταλόγους της Κομισιόν, εντοπίστηκαν κυρώσεις εναντίον μόνο τεσσάρων Ρώσων, οι οποίοι απέκτησαν «χρυσό» διαβατήριο.

Στον κατάλογο της Κομισιόν περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 1.100 πρόσωπα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, ολιγάρχες, άλλοι εξέχοντες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, η αμυντική βιομηχανία και η βιομηχανία όπλων, καθώς και «υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης πληροφοριών, που διαδίδουν συστηματικά το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με την Κομισιόν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μέλη των οικογενειών προσώπων στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, λόγω του γεγονότος ότι ωφελούνται από το καθεστώς ή για να αποτραπεί η καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ. Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν και για 83 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να τους διαθέτουν κεφάλαια. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ ή να διέλθουν από αυτό.

Αλεξέι Κουζμίτσεφ

Ο τελευταίος χρονικά Ρώσος με κυπριακό διαβατήριο που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Κομισιόν είναι ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ στις 15/3/2022. Η περιουσία του ξεπερνά τα 6,6 δισ. δολάρια και το όνομα του φιγουράρει στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με βάση τη λίστα Forbes το 2022, ενώ προηγουμένως η περιουσία του υπολογιζόταν στα 8,8 δισ.

Ανήκει στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας από τους κύριους μετόχους του ομίλου Alfa Group, γεννηθείς στις 15/10/1962 στο Kirov, της Ρωσίας. Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ πολιτογραφήθηκε Κύπριος στις 28/2/2019 και ακολούθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του.

Είναι κύριος μέτοχος του ομίλου Alfa Group, που περιλαμβάνει και την Alfa Bank, έναν από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία. Έχει εδραιωμένους δεσμούς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. H μεγάλη κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν (Μαρία) ήταν υπεύθυνη για ένα φιλανθρωπικό έργο με την ονομασία Alfa-Endo, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Alfa Bank. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβράβευσε τον Alfa Group για την αφοσίωση που επέδειξε στις ρωσικές Αρχές με την παροχή πολιτικής βοήθειας στα σχέδια του ομίλου για ξένες επενδύσεις.

Βαντίμ Μοσκοβιτς

Ο Βαντίμ Μόσκοβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Ρωσία και με έντονο επιχειρησιακό ενδιαφέρον στην Κύπρο, έλαβε το κυπριακό διαβατήριο μετά τη δραστηριοποίηση στο νησί στις 15/2/2017. Ακολούθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του. Ο Μόσκοβιτς κατέχει στην Κύπρο τις εταιρείες Granada Capital Cy και Ros Agro Plc. Ο γεννηθείς στις 6/4/1967 στη Μόσχα είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Rusagro Group με επιχειρηματικά συμφέροντα στη γεωργία και την ανάπτυξη ακινήτων. Το 2004, ο Vadim Moshkovich ίδρυσε τον όμιλο Rusagro, ο οποίος είναι σημαντικός παραγωγός χοιρινού κρέατος, λιπών και ζάχαρης. Ως εκ τούτου, ο Μόσκοβιτς μπήκε στο στόχαστρο της Κομισιόν γιατί δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παραμένει και μειοψηφών μέτοχος της Sberbank.

Το όνομα του συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ στις 9/3/2022, όπου αναφέρεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο των αρχικών σταδίων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, μαζί με άλλους 36 επιχειρηματίες, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή αποδεικνύει ότι είναι μέλος του στενότερου περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι υποστηρίζει ή υλοποιεί δράσεις ή πολιτικές που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ουκρανία.

Αλεξάντερ Πονομαρένκο

Ο Αλεξάντερ Πονομαρένκο και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Sheremetyevo απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα στις 26/5/2016. Γεννήθηκε στις 27/10/1964 στην πόλη Bilohirsk της Ουκρανίας. Κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν και τα τρία παιδιά του.

Στον Πονομαρένκο επιβλήθηκαν κυρώσεις στις 28/2/2022 γιατί έχει στενούς δεσμούς με άλλους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτη της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κριμαίας» στο έδαφος της παρανόμως προσαρτηθείσας χερσονήσου της Κριμαίας.

Αναμίχθηκε στη χρηματοδότηση του πολυτελούς κτιριακού συγκροτήματος κοντά στο Gelendzhik, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιχαήλ Γκουτσέριεβ

Ο Μιχαήλ Γκουτσέριεβ είναι εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με συμφέροντα στη Λευκορωσία στους τομείς της ενέργειας, της ποτάσας, της φιλοξενίας και άλλων. Γεννήθηκε στο Akmolinsk του Καζακστάν στις 9/5/1958. Είναι Κύπριος από τις 30/10/2013, ενώ αργότερα την κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν η συμβία του και τα πέντε του παιδιά. Είναι παλαιός φίλος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και χάρη σε αυτό το γεγονός έχει συσσωρεύσει σημαντικό πλούτο και επιρροή μεταξύ της πολιτικής ελίτ στη Λευκορωσία. Η «Safmar», εταιρεία που ελέγχει ο Γκουτσέριεβ, ήταν η μοναδική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που εξακολουθούσε να προμηθεύει με πετρέλαιο τα λευκορωσικά διυλιστήρια κατά την ενεργειακή κρίση μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας στις αρχές του 2020. Στον Γκουτσέριεβ επιβλήθηκαν κυρώσεις στις 21/6/2021.