Εντελώς μόνη η Γιωρκάτζη-καμιά στήριξη από τα μέλη του Δ.Σ.Κ.Τράπεζας

Τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) άκουσαν απόψε τα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του ΚΤ, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις επί του θέματος και αύριο θα καταθέσουν και σχετικό γραπτό σημείωμα.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ”.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία άρχισε στις 18.00 και ολοκληρώθηκε στις 19.45, αντί στις 19.00, όπως ήταν προγραμματισμένο, το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤ Σταύρος Ζένιος είπε ότι “ενημερώσαμε για το έργο που επιτελείται από το ΔΣ και συζητήσαμε το πώς μπορεί αυτή τη στιγμή η ΚΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της, που είναι απαραίτητη για την οικονομία της χώρας”.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη. Τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είναι οι Σταύρος Ζένιος, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Μαννάρης, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Πολυδωρίδης.

Ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι έχουν ακούσει πολύ προσεκτικά τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της ΚΤ και έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις και αύριο θα καταθέσουν και ένα γραπτό σημείωμα.

“Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο ότι η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ, κάτι το οποίο είχαμε γραπτώς ενημερώσει τη Διοικητή από τον περασμένο Οκτώβριο και μας είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα είχε λυθεί”, πρόσθεσε.

Εντούτοις,συνέχισε, εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν θα θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ζένιος είπε: “Έχουμε προβληματιστεί όλοι από κοινού για το πώς η ΚΤ θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, ποιοι είναι οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί, και θα θέσουμε αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα γραπτό σημείωμα με τις απόψεις μας”.

Σε ερώτηση αν η παραίτηση τους θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΚΤ, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχουν συζητηθεί πολλά θέματα, πολύ περισσότερα από αυτό για το πώς θα μπορούσε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ΚΤ για το καλό της οικονομίας και αύριο ο Πρόεδρος θα έχει ένα γραπτό σημείωμα”.

Αναφορικά με το θέμα που είχε προκύψει στη Βουλή για τις λίστες δανείων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχει γίνει εν αγνοία του Συμβουλίου και στο Συμβούλιο είχαν δοθεί επί του θέματος αντιφατικές πληροφορίες”.

Σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Ζένιος είπε ότι δεν θα σχολιάσει τα σχόλια οποιουδήποτε άλλου.

Ο κ. Ζένιος επανέλαβε ότι τα δύο σημαντικά θέματα είναι ότι τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ “θεωρούν ότι η σύγκρουση συμφερόντων δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας και άρα εκτίθεται η ΚΤ και αυτό πρέπει να λυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας”.

Τέλος, ο κ. Ζένιος στις απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι “σε όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και της δικής μας περιλαμβανομένης, τα μέλη των ΔΣ δεσμεύονται βάσει του νόμου από ένορκη δήλωση να μην δημοσιοποιούν θέματα που αφορούν την ΚΤ, να δίνουν πληροφορίες για το τι είπε ο καθένας”, προσθέτοντας ότι “δεσμευόμαστε από αυτό το νόμο”.

“Αν ερωτηθούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από τη Βουλή, βεβαίως και θα απαντήσουμε”, κατέληξε.

Μετά τη συνάντηση με τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος δέχθηκε τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ, Στέλιο Κοιλιάρη και Γιώργο Συρίχα. Μετά τη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.15, δεν έγιναν δηλώσεις.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται με τη Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Η συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 19.45, αλλά καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ.