Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας στο Βερολίνο

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της»

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και ενάντια στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.newego_LARGE_t_1101_54479924_type12713

Με σύνθημα «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Βασικός στόχος της διαδήλωσης ήταν η παροχή στήριξης στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά και να εκφραστεί διαμαρτυρία για την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η πορεία στο Βερολίνο ήταν η απαρχή μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τον «αποκλεισμό» (Blockupy), από διαδηλωτές, του νέου κτηρίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το οποίο εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη (18.3.).
Αλληλεγγύη με την Ελλάδα
Διοργανωτές της πορείας στο Βερολίνο ήταν γερμανικές αριστερές οργανώσεις, ομάδες πρωτοβουλίας και μεμονωμένα άτομα του «Συνασπισμού Αλληλεγγύη με την Ελλάδα» που δραστηριοποιείται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου,newego_LARGE_t_1101_54479925_type12128 Διονύση Γρανά, στο πλαίσιο αυτού του δικτύου διοργανώνονται εκδηλώσεις με συνδικαλιστές, πολιτικούς ή ακόμη και γιατρούς από την Ελλάδα, όπως επίσης και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, για το φαινόμενο της ακροδεξιάς και πολλά άλλα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα μια σειρά από εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό. Αυτό το χαρακτήρα είχε και η πορεία του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί.

Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες μπροστά από το κτήριο του υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, ζήτησε μεταξύ άλλων «πίστωση χρόνου για την ελληνική κυβέρνηση και περικοπή του χρέους για την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιλέχτηκε τυχαία ως σημείο για την έναρξη της διαδήλωσης, αλλά ακριβώς επειδή φέρει ευθύνη για την πολιτική λιτότητας που «επιβάλλεται» στην Ελλάδα. Ενώ κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «συμπεριφέρεται απαξιωτικά και με υπεροψία στους Έλληνες», προειδοποίησε τα γερμανικά συνδικάτα ότι αν δεν στηρίξουν την Ελλάδα οι επόμενοι που θα υποστούν μέτρα λιτότητας θα είναι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία.
Για μια άλλη κοινωνική και οικονομική πολιτική
Στην διαδήλωση συμμετείχαν μεν πολλοί γερμανοί συνδικαλιστές, όχι όμως γνωστά στελέχη του. Σε κείμενο, πάντως, που μοιράστηκε στη διαδήλωση και το οποίο υπογράφεται από τους προέδρους των γερμανικών συνδικάτων, αναφέρεται ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνον ευκαιρία για την ίδια τη χώρα αλλά και ευκαιρία «ώστε να επανεξετασθεί εξ αρχής και να διορθωθεί η οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ».
Επιπλέον, οι επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων ζητούν μια «σοβαρή και χωρίς προσπάθειες εκβιασμού» διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα καλούν την ίδια να καταθέσει το δικό της σχέδιο για την «ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος», κάτι που ζητούν εδώ και καιρό τα συνδικάτα.
Αισθητή ήταν στην πορεία του Βερολίνου η συμμετοχή ισπανών διαδηλωτών. Στην πλειοψηφία τους ήταν οπαδοί του ισπανικού Podemos που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Στην ομιλία της η εκπρόσωπος του, Μαριάνχελα Σάντσες, έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας και ενίσχυση της ανισότητας στην κοινωνία – τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία. Όπως υποστήριξε, «τα λεγόμενα πακέτα βοήθειας δεν βοήθησαν τους πολίτες, αλλά τις τράπεζες». Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή την πολιτική πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΔΕΜΟΣ.
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Σάντσες χρησιμοποίησε ένα σλόγκαν που ανεξάρτητα από το αν θα επαληθευτεί ή όχι, έχει πάντως ομοιοκαταληξία: «ΣΥΡΙΖΑ-PODEMOS, VENCERΕMOS» (θα νικήσουμε).
Πηγή: Deutsche Welle –