Πολύ κοντά στην καταστροφή: Σταματείστε τον πόλεμο τώρα!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

konstantakopoulos-final1Με τα μυαλά που έχουν οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι πολεμοκάπηλοι της Δύσης, ιδίως οι Εγγλέζοι, οι Πολωνοί και οι Εσθονοί θα γίνει στο τέλος η ζημιά. ‘Όπως δήλωσαν ανώτεροι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους Ρώσους με ένα κόκκινο τηλέφωνο που έχουν για την κατάσταση στη δυτική Ουκρανία αλλά δεν παίρνουν απάντηση. Ούτε στα γράμματα (!!!) που τους έστειλαν παίρνουν απάντηση. Ούτε η γραμμή επικοινωνίας Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών στη Συρία λειτουργεί. Παραμένει πάντως σε ισχύ η απευθείας γραμμή Αμερικανικών και Ρωσικών ΓΕΕΘΑ αλλά δεν δοκίμασαν να τη χρησιμοποιήσουν.

Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Είναι αυτοί οι άνθρωποι ανώτεροι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ αλλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η σιωπή. Πιστεύουν ότι θα στείλουν ότι όπλα έχει και δεν έχει η Συμμαχία στην Ουκρανία και η Μόσχα θα κάθεται απλώς να τους βλέπει. Μόλις χτες ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ουκρανία να «αποκτήσει επιπλέον αεροπορικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και τα πυρομαχικά για αυτά τα συστήματα», όπως επίσης και αντιαρματικά συστήματα, θωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων, drones και 800 αντιαεροπορικά συστήματα. Σύνολο δαπάνης 800 εκατομμύρια δολλάρια. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου. (Δηλαδή τι είναι αυτοί που διέταξαν τον διαμελισμό και βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αυτοί που εισέβαλαν στο Ιράκ ή ισοπέδωσαν τη Λιβύη; Τίποτα φιλάνθρωποι ανθρωπιστές;)

Ερώτηση κρίσεως. Αν η Ρωσία έστελνε αυτά τα όπλα στους Ιρακινούς που αμύνονταν εναντίον της βάρβαρης εισβολής των ΗΠΑ το 2003, τι θα έκανε η Ουάσιγκτων; Αν δηλαδή φάει τίποτα η Πολωνία ή η Σλοβακία στο κεφάλι ποιος θα φταίει; Ελπίζουμε να μην το πράξει η Μόσχα, όμως όταν στριμώχνεις τον άλλο στη γωνία δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα εξακολουθήσει να «τηρεί τους κανόνες».

Παρένθεση. Μήπως θα συνεχίσουμε και εμείς να αδειάζουμε τις αποθήκες της αντιαρματικής και αντιαεροπορικής άμυνας των νησιών όπως ήδη έγινε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς; Μήπως έχουμε δεχτεί ήδη να στείλουμε και S300 από την Κρήτη; Μήπως είναι και ‘Ελληνες αξιωματικοί στα κέντρα διοχέτευσης όπλων προς την Ουκρανία, δίπλα στα σύνορά της, όπου βρίσκονται ήδη στρατιωτικοί από 22 μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους New York Times της 4ης Μαρτίου; Καλό θα είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του στρατεύματος να ξεκαθαρίσουν με μια δήλωσή τους την κατάσταση και την πολιτική τους. Καλό θα είναι επίσης να παρέμβει και η αντιπολίτευση και να ζητήσει ενημέρωση για το τι συμβαίνει.  Ο ελληνικός λαός πάντως δεν νομίζουμε ότι ματώνει οικονομικά και δεν στέλνει τα παιδιά του (τουλάχιστον οι κατώτερες τάξεις) να κάνουν θητεία προκειμένου να εμπλακεί η χώρα του και οι ένοπλες δυνάμεις της σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.

Μοιάζει σαν η ηγεσία του ΝΑΤΟ να μην διαθέτει το μυαλό παιδιού πέντε χρόνων να καταλάβει (ή εναλλακτικά να θέλει παγκόσμιο πόλεμο) ότι όταν έχεις κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλα τα μέτωπα, δεν είναι πολύ πιθανό να κάτσει η Μόσχα και να παίζει με τους κανόνες. ‘Αλλωστε αυτό έκανε επί 30 χρόνια, χωρίς να δει προκοπή. ‘Εβλεπε τους Αμερικανούς να κατεδαφίζουν τη μία σύμμαχο της Ρωσίας μετά την άλλη (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη) και δεν έκανε τίποτα. Κάποια στιγμή, με το ΝΑΤΟ να πλησιάζει … στα περίχωρα της Μόσχας, αποφάσισε να αντιδράσει. Δεν τόκανε ίσως με τον καλύτερο τρόπο, ακόμα και για την ίδια, αν και δεν είμαστε βέβαιοι ότι της είχαν μείνει και πολλοί τρόποι. Αλλά τι δεν καταλαβαίνουν τώρα οι δυτικοί. Είναι σαν να δέρνεις τη γυναίκα σου επί δεκαετίες και μετά να μην καταλαβαίνεις γιατί μια μέρα θα πάρει ξαφνικά ένα μπαλτά και θα σε βαρέσει στο κεφάλι να ξεμπερδεύει μαζί σου και, όταν το κάνει,  αρχίζεις και της φωνάζεις «πρόσεχε, θα σκοτωθούμε».

‘Όπως το 1989 η Μόσχα από τη διπλωματία του διαρκούς Νιετ πήγε σε αυτή του πλήρους Ντα έτσι και τώρα η Μόσχα ακολουθεί την ανάποδη διαδρομή, αλλά κανείς στην Ουάσιγκτων, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι δεν μοιάζει έτοιμος ή ικανός να βγάλει τα συμπεράσματα.

Υιοθετεί η Δύση μέτρα που αποσκοπούν στην οικονομική καταστροφή της Ρωσίας και περιμένει ο Μπάιντεν ότι η Μόσχα θα καθήσει να συζητάει μαζί του για την πυρηνική σταθερότητα και την αποφυγή του πρώτου πλήγματος; Αυτά είναι γελοία. Λένε ότι θέλουν να δικάσουν τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου ή να τον σκοτώσουν (οι κατεδαφιστές της μισής ανθρωπότητας!) και περιμένουν ότι θα κάτσει ήσυχος, προσέχοντας μη διαταράξει τις πυρηνικές ισορροπίες.

Το λέει άλλωστε το ίδιο το «δόγμα» της Ρωσίας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένο αυτό το δόγμα, γιατί είμαστε οπαδοί της μη πρώτης χρήσης. Αλλά το τι νομίζουμε εμείς έχει μικρή σημασία. Το «δόγμα» λέει ότι σε υπαρξιακή απειλή απαντάμε με όλα τα μέσα. Δεν χρειάζεται όμως κανένα δόγμα, απλή λογική χρειάζεται. ‘Όταν στριμώξεις ένα κράτος ή έναν άνθρωπο στον τοίχο, τότε θα κάνει τα πάντα. ‘Όπως έγραψε ένας δημοσιογράφος σχολιάζοντας την τελευταία ανακοίνωση Πούτιν για τα πυρηνικά, «γιατί να θέλουμε να υπάρχει κόσμος, αν δεν θα υπάρχει η Ρωσία μέσα στον κόσμο».

Κράτη πολύ λιγότερο ισχυρά, όπως η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρειος Κορέα, δεν υπέκυψαν σε τέτοιου είδους πιέσεις, θα υποκύψει η Ρωσία; Σε τι εξυπηρετεί ο θηριώδης επανεξοπλισμός της Γερμανίας και η αναβάθμιση με προμήθεια από τη Γερμανία F35 της πυρηνικής ικανότητας πρώτου πλήγματος του ΝΑΤΟ. Τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα όπλα, τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Πως θα αντιμετωπίσουμε τα τρομακτικά οικολογικά και προβλήματα ανισοτήτων της ανθρωπότητας; Αυξάνοντας τις πολεμικές δαπάνες;

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα βασικά διδάγματα του πρώτου ψυχρού πολέμου. Αλλά πλανάται πλάνην οικτρά αν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να τον αποφύγει, απλώς και μόνο μη στέλνοντας ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν, αλλά κάνοντας όλα όσα αντιστοιχούν σε κήρυξη παγκοσμίου πολέμου κατά της Ρωσίας.

Ίσο για τα δυτικά ΜΜΕ, ελεγχόμενα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, από το μεγάλο υπερεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο, περιλαμβανομένων των ελληνικών, έχουν μεταβληθεί τώρα σε Γραφεία Τύπου της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μόνο που αυτή η κατάσταση, το κλίμα που έτσι δημιουργείται, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στις δυτικές πολιτικές ηγεσίες, όσες τουλάχιστον διατηρούν ακόμα μια ελάχιστη ψυχραιμία. Και επηρεάζει και την δική τους κρίση. Η ψύχραιμη και ισορροπημένη ενημέρωση είναι αναγκαία σε όποιον θέλει να πάρει αξιόπιστες αποφάσεις.

Άλλωστε, ακόμα και αν αποφύγουμε την πυρηνική, πως θα αποφύγουμε την οικονομική και την οικολογική, με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας κρίσης που μπορεί να αποβεί τέρμιναλ για την ανθρωπότητα. Και δυστυχώς, η ευρωπαϊκή και αμερικανική Αριστερά, η Γαλλία, η Γερμανία ποιούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την νήσσαν, με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις όπως τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και την βουλευτή του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος Shara Wagenknecht.

Μόνο αν πολλαπλασιαστούν τέτοιες φωνές τις επόμενες μέρες, μόνο αν κινητοποιηθούν μαζικά οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής στην κατεύθυνση να σταματήσει η κλιμάκωση και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία, που να προβλέπει ένα καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα αυτή, έχουμε μια πιθανότητα να αποφύγουμε τις πολλαπλές καταστροφές μπροστά μας.

Konstantokopoulos.gr