Ευρωπαίοι πρώην πολιτικοί αξιωματούχοι πιέζουν υπερ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Θεωρούν την Κύπρο ως εμπόδιο

Η Κύπρος μέχρι στιγμής είναι η χώρα που έχει προβάλει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της Ομάδα Ευρωπαίων «διανοουμένων», με συντάκτες τον πρώην Φινλανδό Πρωθυπουργό Μάρτι Αχτισάρι, την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο και τον πρώην Υπουργό της Αυστρίας Άλμπερτ Ροχάν, ενώ την υπογράφουν και πρώην Υπουργοί της Δανίας, Ισπανίας και Γαλλίας.256lt9

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Today Zaman, οι Ευρωπαίοι «διανοούμενοι» υποστηρίζουν πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθούν πιο ενεργά με την κυπριακή Κυβέρνηση για να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην ΕΕ, όπως αναφέρουν, να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που αφορούν τα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και τα θέματα δικαιοσύνης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΕ πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειές της για να αναζωογονήσει τις ασθενείς αλλά στρατηγικές της σχέσεις με την Τουρκία.

Υποστηρίζουν ότι ενσωματώνοντας την Τουρκία στην ΕΕ θα τη βοηθήσουν ώστε να μην απομακρυνθεί από τη δημοκρατία και επίσης θα τη βοηθήσουν να διαχειριστεί καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσθέτουν ότι οι αυξανόμενες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η κρίση στο Ιράκ και τη Συρία και η άνοδος ακραίων ομάδων στην περιοχή, επιβάλλουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ αλλά αντί ΕΕ και Τουρκία να έρχονται κοντά, απομακρύνονται.

Οι Ευρωπαίοι διανοούμενοι αναφέρουν ότι η ελευθερία της έκφρασης και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχουν διαβρωθεί υπό την εξουσία του Ερντογάν. Η χώρα κινδυνεύει να απορροφηθεί από τις διαμάχες μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων της περιοχής και να επηρεαστεί από τις “αυταρχικές σειρήνες” της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υποβιβάστηκαν ακόμη πιο πολύ όταν η κυβέρνηση Ερντογάν χτύπησε μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ζαμάν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του πολέμου με την κοινότητα Γκιουλέν.

Οι Ευρωπαίοι διανοούμενοι αναφέρουν ότι παρόλο που κάποιοι εντός της Ευρώπης εκτιμούν πως θα έπρεπε να ανασταλεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποθάρρυνε την Τουρκία από το να επιδιώξει δημοκρατικοποίηση και εναρμόνιση με την ΕΕ.

Επισημαίνουν ότι αντίθετα, η ΕΕ θα έπρεπε αυξήσει τις προσπάθειές της τόσο αυξάνοντας την κριτική της για τη δημοκρατική κατρακύλα της Τουρκίας όσο και την αξιοπιστία της για την ενταξιακή της πορεία.

Απευθύνουν έκκληση επίσης για μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όπως στενότερη συνεργασία στα θέματα της τρομοκρατίας και προώθηση της κατάργησης της βίζας.