Αναζητούν συνταγματικό «παράθυρο» για απομάκρυνση της Γιωρκάτζη

Είναι πλεον ξεκάθαρο πως το Πρεδρικό αναζητεί συνταγματικό «παράθυρο»  που θα λύνει τα χέρια στον Πρόεδρο της Δημοκραίας να απομακρύνει  την διοικήτρια της Κ.Τράπεζας κα Χρυστάλα Γιωρκάτζη και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητήθηκε απόψε στη σύσκεψη τουΠροέδρου με τους συνεργάτες του.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Κ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

Σε δηλώσεις του απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. υπογράμμισε πως δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί να συνεχίσουν τα όσα διαδραματίζονται στην Κεντρική Τράπεζα.   Η κατάσταση, είπε, βαραίνει σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “δεν έχουν τελειώσει οι επαφές” σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα και επισήμανε: “Η κατάσταση βαραίνει και δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ να συνεχίσουν τα όσα διαδραματίζονται και τα όσα παρακολουθεί με πολλή αγωνία ο κυπριακός λαός”.

Ο Πρόεδρος είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση για τα τεκταινόμενα με το Γενικό Ελεγκτή και τον Προεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συναντηση που είχε  με το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη συζήτησαν νομικά θέματα τα οποία εγείρονται σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σε κάποια στιγμή κλήθηκε εκ νέου και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε και το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην ΚΤ, με την κατάσταση γενικά, η οποία έχει διαμορφωθεί, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη”, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι “στην προσπάθεια αυτή εγείρονται κάποια νομικά θέματα, τα οποία έκρινε σωστά ότι θα πρέπει να τα συζητήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα”.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει εισηγηθεί οτιδήποτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “κάποιες πτυχές θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο Πρόεδρος έχουν τη νομική τους διάσταση και αυτά συζητήσαμε”, σημειώνοντας ότι δεν θα εισέλθει σε λεπτομέρειες γιατί “τα θέματα είναι ρευστά και λεπτά”.

“Δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια όσον αφορά την εμπιστευτική συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος με το νομικό του σύμβουλο”, τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα διορισθέντα μέλη του ΔΣ της ΚΤ μπορεί να παυτούν αλλά η Διοικητής της ΚΤ, ως ανεξάρτητος θεσμός, δεν μπορεί να παυθεί, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για αυτό το θέμα μέσα στον οικείο νόμο στον οποίο γίνεται παραπομπή από το ίδιο το Σύνταγμα”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή ως κάτι που αναμένεται από εμένα να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση”.

Ποινική έρευνα για ισχυρισμούς δωροδοκίας Β. Γ. Εισαγγελέα

Σε σχέση με την ποινική έρευνα για αναφορές που έγιναν ως προς κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση σχετικά με την ποινική έρευνα, η οποία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα”, προσθέτοντας ότι “η έρευνα είναι ανεξάρτητη, ανακριτής διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλώς ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή χωρίς να γίνει συζήτηση για το θέμα τούτο”.

Σε παρατήρηση ότι τα κόμματα ζητούν να διερευνηθούν και άλλες πτυχές, πέραν από τους ισχυρισμούς εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι όπως έχει αναφέρει σε ανακοίνωση του, “υπάρχουν κάποιες πτυχές, οι οποίες μπορεί και θα πρέπει ίσως να διερευνηθούν με διαφορετικό τρόπο”, καθώς “δεν έχουν κατ΄ ανάγκη ποινική πτυχή και επομένως αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξεταστεί”.

Κληθείς να πει πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα, ο κ. Κληρίδης είπε: “Να είστε βέβαιοι ότι ενόψει της φύσεως του αντικειμένου είναι απόλυτα δικαιολογημένο η έρευνα να μπει σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια, τα οποία ελπίζω να τηρηθούν”.

Σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το συζητήσει με τον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή που θα διοριστεί.

Γενικός Ελεγκτής

Σε σχέση με τη δεύτερη συνάντηση του εντός της ημέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι “χρειάστηκαν κάποιες διευκρινίσεις επί των θεμάτων που εγείρονται στην επιστολή μας και για αυτό κλήθηκα να δώσω τις διευκρινίσεις αυτές, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας”.

Σημείωσε ότι “δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες” για τις διευκρινίσεις που έδωσε.