Ο Συλλούρης ενημέρωσε τον ΠτΔ για όσα λέχθηκαν στις συνεδριάσεις της Επ. Θεσμών

Ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη “για το τι διημείφθη στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών”, την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη, σε σχέση με την παραίτηση της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου και τις καταγγελίες από το Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Στέλιο Κοιλιάρη.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  - ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “με άκουσε με πάρα πολύ προσοχή, μού έθεσε διευκρινιστικές ερωτήσεις και νομίζω πως έχω συμπληρώσει, στα βασικά σημεία, την ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Συλλούρης, ο οποίος έγινε σήμερα δεχτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Κληθείς να αναφέρει τα βασικά σημεία της ενημέρωσης που έκανε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν θα υπεισερχόταν “στις λεπτομέρειες και στα επιμέρους που είπε στον Πρόεδρο”, προσθέτοντας ότι πλέον “ο Πρόεδρος είναι πλήρως ενήμερος για το τι συνέβη στην Επιτροπή Θεσμών”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν έδωσε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, “αλλά υποθέτω ότι τα έχει”, όπως είπε.

Αναφορικά με τι θα πράξει πλέον η Επιτροπή Θεσμών επί του θέματος, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “έχουμε πει ότι θα περιμένουμε λίγες ώρες, μέρες πώς θα γίνει η διαχείριση από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ενέργειες ή να εξετάσουμε ζητήματα που θα εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα” και “μετά θα ασχοληθούμε με τα κύρια ουσιαστικά ζητήματα” που πιθανόν δεν ασχοληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, σημαντικά ζητήματα είναι “τι ζημιά έγινε με την παραίτηση της κ. Αντωνιάδου, τα θέματα του ασυμβίβαστου, που τα έχουμε και προηγουμένως δει, αλλά δεν ολοκληρώσαμε, και το θέμα των αποφάσεων του ΔΣ της ΚΤ” σε σχέση με τη διαχείριση και άλλα ζητήματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία της (Λαϊκής) Τράπεζας, δηλαδή όπως εξήγησε, “αν έγιναν σε τρόπο και σε χρόνο που εξυπηρετήθηκε το συμφέρον της Τράπεζας”.

Κληθείς να αναφέρει ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αν τάσσεται υπέρ της παραίτησης της κ. Γιωρκάτζη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν είχε ζητήσει την παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη όταν σχεδόν όλα τα κόμματα τον τελευταίο καιρό από τα ζητήματα του ασυμβίβαστου ή της σύγκρουσης συμφερόντων, ζήτησαν την παραίτηση της”, προσθέτοντας ότι “από την Τρίτη, μετά από αυτά που είδαμε και, ιδιαίτερα, από την Πέμπτη και μετά, έχουμε απόφαση και εισηγηθήκαμε την παραίτηση του συνόλου του ΔΣ της ΚΤ”.

“Με μια τέτοια κίνηση μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία να στοχεύουν στην αναδιάρθρωση και στην καλύτερη λειτουργία της ΚΤ, έστω και αν ακόμη χρειαστεί και αλλαγή του νόμου”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει ενώπιον της το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου για να δώσει εξηγήσεις για τη λίστα με τα δάνεια των βουλευτών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “το θέμα της λίστας άρχισε να γίνει ανέκδοτο”.