Ο Παναγιώτης Καλλής ποινικός ανακριτής για ισχυρισμό Γιωρκάτζη περι δωροδοκίας Β.Γ.Εισαγγελέα

Καλείται ο Γ.Εισαγγελέας να κινηθεί ποινικά εναντίον της Χρ.Γιωρκάτζη

Το όνομα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ποινικής έρευνας για αναφορές που έγιναν ως προς κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.assets_LARGE_t_420_54182218_type12128

“Ο ποινικός ανακριτής στον οποίο θα ανατεθεί το έργο είναι ο κ. Παναγιώτης Καλλής”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας.

“Αύριο ή τη Δευτέρα θα δοθούν και χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα είναι πολύ σύντομα”, ανέφερε.

Ο κ. Καλλής, πρώην δικαστικός, είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία της “Ηλιος” στις 14 Αυγούστου 2005.

Περδίκης: Να κινηθεί εναντίον της Γιωρκάτζη ο Γ.Εισαγελέας

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος χαρακτήρισε κακόβουλη τη δημοσιοποίηση της λίστας δανείων βουλευτών στην Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι πράγματι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε τις δηλώσεις στο Δ.Σ. της Τράπεζας, θα πρέπει να κινηθεί ποινικά εναντίον της.,
δήλωσε σήμερα στη Λάρνακα -όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της

«Η δημιουργία της λίστας και η διαρροή της έγινε κακόβουλα και δεν έχει καμιά σχέση με εκβιασμό και αυτά περί εκβιασμών είναι υπερβολές», ανέφερε ο κ. Περδίκη. Έγινε, συνέχισε, «κακόβουλα για εκδικητικούς κυρίως λόγους από την κ. Γιωρκάτζη, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, και στη λογική όπως την περιέγραψε ο κ. Κοιλιάρης, δηλαδή κοιτάτε ποιοι με ελέγχουν εμένα για συμφέροντα, όταν οι ίδιοι έχουν συμφέροντα. Ήταν εντελώς κακόβουλα σε μια βάση μοχθηρή αυτό που έγινε, δεν ήταν για να εξυπηρετηθεί η πρόνοια για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα».

«Κάτι άλλο πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «που θα πρέπει να εξεταστεί ακριβώς επειδή δεν ξεκαθάρισε, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, εκτός από την καταγγελία για δωροδοκία του Βοηθού Γεν. Εισαγγελέα, θα πρέπει να εξετάσει επίσης αν όντως η κ. Γιωρκάτζη έκανε αυτή την καταγγελία στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας».

«Αν έκανε την καταγγελία», συνέχισε, «τότε μιλάμε για ποινικό αδίκημα, για εξύβριση, για συκοφάντηση και μιλάμε πλέον για μια ποινική υπόθεση εναντίον της κ. Γιωρκάτζη, που πιθανόν να οδηγεί και σε λόγους τερματισμού του συμβολαίου της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, συμπλήρωσε. “Τι θα διερευνήσει στα περί δωροδοκίας, αν όντως δωροδοκήθηκε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, που καλώς κάνει να το διερευνήσει ή αν όντως η κ. Γιωρκάτζη έκανε αυτή την καταγγελία ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, οπότε αποτελεί ουσιαστικά εξύβριση και πρέπει να στραφεί ποινικά εναντίον της”, κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Απο την πλευρά του ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το Σάββατο, σχολιάζει δημοσίευμα της Παρασκευής , για την “κόκκινη λίστα με τους 13 Βουλευτές” και δηλώνει ότι “ούτε να με εκβιάσουν μπορούν και πολύ περισσότερο να με εκφοβίσουν για το πώς θα ψηφίζω στη Βουλή”.

Περαιτέρω καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε εξέταση της εκδοχής διάπραξης ποινικών αδικημάτων όπως αυτά προβλέπονται στις νομοθεσίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει ως παραπονούμενος.

Ο κ. Κουλίας αναφέρει περαιτέρω ότι ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεσή του σε οιονδήποτε και πολύ περισσότερο σε οιονδήποτε τραπεζικό ίδρυμα ή την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές του.

Προσθέτει ότι το σχετικό δημοσίευμα και η αναπαραγωγή του από οιονδήποτε αποτελεί κλασική παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου και τουτέστιν είναι ποινικό αδίκημα.

Επίσης, δηλώνει ότι οι ιδιωτικές ή οι επαγγελματικές του δικαιοπραξίες ήταν πάντοτε εντός του νόμου και πολύ περισσότερο οιαδήποτε συναλλαγή του με οιονδήποτε τραπεζικό ίδρυμα. Προσθέτει ότι οιονδήποτε δάνειο συνήψε, κατά τον ουσιώδη χρόνο, ήταν υπερκαλυμμένο με υποθήκες πολλαπλάσιας αξίας και προσωπικές εγγυήσεις.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου συνέχισε δηλώνοντας ότι από την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα ουδέποτε διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει οιανδήποτε ιδιότητά μου για να προσποριστεί οικονομικό όφελος.

Περαιτέρω δηλώνει βέβαιος ότι το δημοσίευμα διατυπώθηκε κατά έντεχνο τρόπο ούτως ώστε οι 13 Βουλευτές περίπου να παρουσιάζονται ως κλέφτες και καταχραστές.

Αφού επιφυλάσσεται του δικαιώματος του για λήψη δικαστικών μέτρων δηλώνει ανεπιφύλακτα υπέρ της δημοσιοποίησης των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων και προπάντων των φορολογικών δηλώσεων όλων ανεξαίρετα των πολιτειακών αρχόντων και των κρατικών αξιωματούχων και των ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων.