Πούτιν προς Μακρόν: Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την imagewΠέμπτη 3 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επέμβασης στην Ουκρανία ό,τι κι αν συμβεί, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου και του Ρώσου Προέδρου, το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές πως οι στόχοι του περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση και την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Κιέβου να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών αξιωματούχων θα είχε ως αποτέλεσμα η Μόσχα να προσθέσει περισσότερα στοιχεία στον κατάλογο των αιτημάτων που έχει ήδη θέσει, αναφέρεται σχετικά.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε λεπτομερώς τις θεμελιώδεις προσεγγίσεις και προϋποθέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του Κιέβου. Επιβεβαιώθηκε ότι, πρώτα απ` όλα, εμείς μιλάμε για την αποστρατιωτικοποίηση και το ουδέτερο καθεστώς του Ουκρανίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία που να εκπορεύεται από το έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τονίστηκε ότι η αποστολή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα εκπληρωθεί σε κάθε περίπτωση και οι προσπάθειες παράτασης των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν μόνο σε εκ μέρους μας πρόσθετες απαιτήσεις από το Κίεβο».

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο», ενώ υποστηρίζεται πως αναφορές για τον βομβαρδισμό του Κιέβου από ρωσικές δυνάμεις ήταν μέρος μιας «αντιρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τους αμάχους.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» η οποία, όπως υποστηρίζει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδαφών αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και την εξουδετέρωση όσων θεωρεί ως επικίνδυνους εθνικιστές.

Τι είπε ο Μακρόν

Με βάση αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.«η πρόβλεψη του προέδρου (Μακρόν) είναι ότι ο χειρότερο είναι μπροστά μας,

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον ρώσο πρόεδρο ότι διαπράττει «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία, ότι απατάται για την κυβέρνηση του Κιέβου και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στην Ρωσία μακροπρόθεσμα, δήλωσε γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

«Λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Θα κοστίσει ακριβά στην χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό το κράτος κυρώσεων για πολύ πολύ καιρό» είπε στον Πούτιν ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος του είναι η ουδετεροποίηση και ο αφοπλισμός της Ουκρανίας, είτε δια της διπλωματικής οδού ή μέσω των όπλων, δήλωσε ο γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

«Δεν υπήρξε τίποτε στα λόγια του προέδρου Πούτιν που να μπορεί να μας καθησυχάσει» πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τα  περί «αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας».