Στοχευμένες κυρώσεις στο πακέτο μέτρων κατά Ρωσίας από Ε.Ε.

Στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων συμμετείχαν στις ρωσικές αποφάσεις για imagewτο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καθώς και κατά τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και πρόταση περιορισμού των δυνατοτήτων του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και περιορισμού του εμπορίου από και προς τις δύο περιοχές, περιλαμβάνει το πακέτο κυρώσεων το οποίο θα βρίσκεται ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών στην έκτακτη συνάντηση τους στο Παρίσι, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Και οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθένος και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», προστίθεται.

Όπως σημειώνεται, στις 4 μ.μ. (5 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι «άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου».

Στη συνέχεια, όπως εξηγείται, «αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί μια πρώτη δέσμη κυρώσεων. Ακολούθως, τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν τη δέσμη χωρίς καθυστέρηση».

Υπενθυμίζεται πως όπως έχει ανακοινωθεί, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες αργότερα το απόγευμα της Τρίτης σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν το πρωί, και σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, η δέσμη περιλαμβάνει προτάσεις, για στοχοποίηση όσων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση, για στοχοποίηση τραπεζών που χρηματοδοτούν τις ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις στα εν λόγω εδάφη, να στοχοποιηθεί η δυνατότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η χρηματοδότηση των κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών» και «να στοχεύσει το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών τους ενεργειών».

«Η ΕΕ έχει προετοιμάσει και είναι έτοιμη να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο εάν χρειαστεί υπό το φως περαιτέρω εξελίξεων», προστίθεται.

«Και οι δύο Πρόεδροι με τη στήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί του εδάφους και να διαβουλεύονται με τους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους τους», τονίζεται.

«Η Ένωση παραμένει πλήρως αλληλέγγυα με την Ουκρανία και ενωμένη στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βρετανία

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά μέσα στον τομέα της ενέργειας και σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας, που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».