Περιοριστικά μέτρα σε μέλη της ρωσικής Δούμας και αξιωματούχους για εμπλοκή στις παράνομες εκλογές στην Κριμαία

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη Δευτέρα κυρώσεις για ακόμα πέντε πρόσωπα για την εμπλοκή της στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 από την ρωσική Κρατική Δούμα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας από τη Μόσχα.

Τα περιοριστικά μέτρα εγκρίθηκαν εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων που αφορά την ενεργό υποστήριξη δράσεων και εφαρμογή πολιτικών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τρία από τα πρόσωπα που προστίθενται στην λίστα των κυρώσεων είναι σήμερα μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία εξελέγησαν ως εκπρόσωποι της παράνομα προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας και της πόλη της Σεβαστούπολης, στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021. Στη λίστα προστίθενται ακόμα η επικεφαλής και ο αναπληρωτής επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και συνεχίζει να καταδικάζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία. Όπως τονίζεται, η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στην υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αφορούν πλέον συνολικά 193 πρόσωπα και 48 νομικά πρόσωπα, τα οποία υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης της διάθεσης κεφαλαίων σε αυτά, ενώ πλέον τα πρόσωπα αυτά υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από την ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των εν λόγω προσώπων, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Πρόκειται για τα μέλη της Ρωσικής Δούμας Aleksei Yurievich CHERNIAK, Leonid Ivanovich BABASHOV και Tatiana Georgievna LOBACH, την επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης Nina Sergeevna FAUSTOVA και ο αναπληρωτής της, Aleksandr Evgenevich CHMYHALOV.