Σε ξήλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγούν τα ΜΟΕ

 

 

Από τα πιο σημαντικά «περιουσιακά» στοιχεία της Κ.Δ. ο εναέριος της χώρος ( FIR) ο οποίος σε περίπτωση αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

«Η΄αναγνωρίζουμε το (παράνομο) αεροδρόμιο της Τύμπου ή χάνουμε το

????????????????????????????????????

Βαρώσι…» Με αυτό το εκβιαστικό δίλημμα ο ΥΠΕΞ Γ.Κασουλίδης ανάλυε πριν μερικές μέρες στο κρατικό κανάλι την πρόταση του για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Είναι εξοργιστικό γιατί τις περισσότερες φορές οι  πολιτικοί μας προωθούν ιδέες και προτάσεις τις οποίες ωστόσο δεν συζητούν προηγουμένως με ειδικούς οι οποίοι έχουν περισσότερες γνώσεις για τις ολέθριες απώλειες που θα έχει η Κύπρος στο ενδεχόμενο ανοίγματος του παράνομου Ερτζιάν στις διεθνείς πτήσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο μεγαλύτερος πλούτος της Κύπρου είναι ο εναέριος της χώρος ο οποίος είναι σχεδόν δεκαπλάσιος του εδαφικού μεγέθους  της. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αέρα,  έδαφος και θάλασσα είναι ένας τεράστιος πλούτος. Όπως ανεκτίμητος   πλούτος είναι και οι ακτογραμμές μας. Κανένας ΥΠΕΞ ή Πρόεδρος Δημοκρατίας που ορκίστηκαν στο Σύνταγμα  να προστατεύσουν την χώρα από τις όποιες επιβουλές ξένων, δεν έχουν δικαίωμα να ξεπουλήσουν αυτό τον πλούτο έναντι του οποιουδήποτε τιμήματος.

Με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα η Τουρκία θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται να  απαγορεύει πτήσεις αεροσκαφών χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει συνάψει τριμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες. Όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ , την Αίγυπτο και άλλων. Μη αποκλειομένης βεβαίως και της Ελλάδας.

Η ρητορική πολέμου του Τούρκου προέδρου για τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,  οι παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για το κυπριακό θα έπρεπε να προβληματίζουν τους επαϊοντες για το κυπριακό και όχι ελαφρά τη καρδία να προτείνουν ΜΟΕ για να σπάσει το αδιέξοδο.

Την ώρα που η Τουρκία αξιώνει την λύση δύο κρατών,απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον αέρα και στην θάλασσα, συνεχίζει τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη και αρχίζει τον εποικισμό και της Αμμοχώστου, δεν νοείται η δική μας πλευρά να υποχωρεί σε τέτοιο βαθμό.

Ο λαός δεν τους έχει εκχωρήσεις τέτοιες εξουσιοδοτήσεις.

Τέτοιου είδους ΜΟΕ αποενοχοποιούν την Τουρκία για όλες τις παρανομίες και τα εγκλήματα της στην Κύπρο  και διαγράφουν ως αναξιόπιστα  τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας  κατά των τουρκικών προκλήσεων και εγκλημάτων τα τελευταία 47 χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε εάν η εμπλοκή στη διαδικασία συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προωθείται εξαιτίας πιέσεων από τρίτους παράγοντες, οι οποίοι προφανώς προτρέπουν ως μια    επιλογή για   διάρρηξη του αδιεξόδου. Όμως είναι καιρός να σταματήσουμε να φορτώνουμε στον ξένο παράγοντα τις ευθύνες για τις δικές μας μειωμένες αντιστάσεις. Είναι καιρός να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους οι όποιοι πολιτικοί μεταφέρουν στις αποσκευές τους ιδέες ξένων.

Ναι γνωρίζουμε πως η συνωμοσία κατά της Κύπρου έγινε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά στο χέρι μας είναι να αποτρέπουμε υπόγειες κινήσεις οι οποίες θα δικαιώνουν το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της πατρίδας μας το 1974.Αυτό το έγκλημα ακόμα να τιμωρηθεί και μετατρέπεται σε μια γάγγραινα που απειλεί την πατρίδα και τον λαό μας Ε/κ και Τ/κ.

Κυρώσεις τύπου Ρωσίας

Την εβδομάδα που πέρασε παρακολουθήσαμε την υπερφίαλη υποκρισία των ΗΠΑ και της Δύσης για τα εξοντωτικά μέτρα που θα επέβαλλαν στη Ρωσία σε ένα ενδεχόμενο εισβολής της στην Ουκρανία. Βέβαια η Ρωσία δεν τους έκανε «τη χάρη», διέψευσε την προπαγάνδα τους  και έβαλαν την ουρά στα σκέλια. Ωστόσο τα γεράκια της Ουάσιγκτον επιμένουν ακόμα  πως ο κίνδυνος παραμένει. Επειδή η Συναγερμική ηγεσία δεν παραλείπει να τονίζει συνεχώς πως «ανήκομεν στη Δύση» δεν νομίζουν πως έφτασε ο καιρός να ζητήσουν από αυτή την «ευλογημένη» Δύση να κάνει κάτι και για εμάς; Να επιβάλει δηλαδή δυσβάστακτες κυρώσεις  στην Τουρκία και όχι να μας προτρέπει σε μέτρα αυτοκτονίας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Ευθύνες για την κατρακύλα

Το κυπριακό δεν είναι ζήτημα δικοινοτικής διευθέτησης ούτε πρόβλημα εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων που θα επιλυθεί  με ΜΟΕ. Είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Είναι γι’ αυτό που η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες θα έπρεπε να έχουν ως προμετωπίδα των κινήσεων τους και να επιμένουν στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης προκειμένου να  να συζητήσει την πραγματική ουσία του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής.

Την ίδια ώρα με τις κινήσεις δήθεν καλής θέλησης από την πλευρά μας , αποενοχοποιείται και η Γραμματεία του ΟΗΕ η οποία θα έπρεπε να προτάξει το κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα και να καταδικάσει την στάση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Αντίθετα. Με την στάση που τηρεί δίνει την δυνατότητα στο κατοχικό καθεστώς να  κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα οφέλη και σταδιακά, όπως έπραξε στο παρελθόν, να αναβαθμίσει το καθεστώς του.

Η  Κ.Δ θα μετατραπεί σε υποχείριο της Τουρκίας

Ο υποτιθέμενος αριστερός   «βουλευτής» του ΡΤΚ στα κατεχόμενα , Φικρί Τορός χαιρέτισε την πρόταση για ΜΟΕ ως μια ευκαιρία για  το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση  .Σε διαδικτυακή εκπομπή ο κ. Τόρος δήλωσε ότι με το άνοιγμα του «αεροδρομίου» της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις υπάρχει η δυνατότητα ώθησης όλων των τομέων της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού και επεσήμανε την σημασία της διαβούλευσης για τα ΜΟΕ.

Υποστηρίζοντας ότι με την άρση των «κυρώσεων», κατά την έκφρασή του, που επιβάλλονται στο παράνομο αεροδρόμιο, το νέο τερματικό και οι δύο δίαυλοι που φτιάχνονται θα το μετατρέψουν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, ο κ. Τόρος ανέφερε ότι το εν λόγω αεροδρόμιο θα αποτελέσει την σύνδεσή τους με τον κόσμο.

Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων και   «αριστερών βουλευτών»  για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων , από τις δήθεν κυρώσεις   που όπως ισχυρίζονται, επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται πού θα οδηγήσουν τέτοια ΜΟΕ. Στην αναγνώριση της κατοχής και στο ξήλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα μετατραπεί σε υποχείριο της Τουρκίας.

Είναι γεγονός πως από την εποχή  της διακυβέρνησης Γλ.Κληρίδη μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε κυβερνώντες πρότειναν ΜΟΕ προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε η Τουρκία ούτε το κατοχικό καθεστώς υλοποίησαν οποιαδήποτε ΜΟΕ  προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, Τουρκία και ψευδοκράτος εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες των πολιτικών ταγών μας και προχωρούσαν σε νέα βήματα για την αναβάθμιση και αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Τα τελευταία 30-40 χρόνια διαπιστώνεται πως  όταν εμείς κάνουμε δύο βήματα πίσω εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα μας προς τους κατακτητές, η Τουρκία κάνει δέκα βήματα μπροστά  για να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της.  Βέβαια με όλους αυτούς τους δήθεν φίλους μας και συμμάχους της Άγκυρας, έχουν τον τρόπο να μας κατηγορούν και από πάνω πως είμαστε η αδιάλλακτη πλευρά και πως δεν θέλουμε λύση. Με την σφραγίδα μάλιστα και του Γ.Γ.του ΟΗΕ ο οποίος ακόμα δεν κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Αυτό το τροπάρι δυστυχώς τείνουν να το πιστεύουν οι φαιδροί οπαδοί της ρεάλ πολιτίκ που πιέζουν για λύση τώρα, όποια να’ναι και όπως να’ ναι.

Δεν τους ξεχάσαμε όταν ξελαρυγγίζονταν από το πρωί μέχρι την νύχτα σε όλα τα κανάλια, πως αν δεν ψηφίζαμε υπέρ του σχεδίου Ανάν η Κύπρος θα είχε την συμφορά  μιας νέας Μικρασιατικής καταστροφής. Ούτε και όταν μερικά χρόνια αργότερα υποστήριζαν την μετατροπή της Κύπρου σε μια νέα Ταιβάν με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα υπέρ της κατοχικής Τουρκίας.