Τρ.Κύπρου:«Η λίστα δοθηκε στην Κ.Τράπεζα και δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε παραπάνω…»

Η λίστα ετοιμάστηκε για σκοπούς συμμόρφωσης με τις εποπτικές της υποχρεώσεις.

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου είναι εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, σε ανακοίνωσή της σε σχέση με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στα στοιχεία πελατών της Τράπεζας που θεωρούνται Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ).CNA_M3981b9d695f244a294d6883500481eee

Η Τράπεζα Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι έχει ετοιμάσει σχετική λίστα για σκοπούς συμμόρφωσης με τις εποπτικές της υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει, οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται για τη συμπερίληψη ποσών σε ορισμένα άτομα («Group») βασίζεται σε Οδηγίες των εποπτικών Αρχών.

«Η Τράπεζα Κύπρου ακολουθεί πιστά τις Οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και δεν είναι σε θέση να λάβει από μόνη της τέτοιες αποφάσεις. Η σχετική λίστα παραδόθηκε στην Κεντρική Τράπεζα, όπως όφειλε να πράξει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει οτιδήποτε το παραπάνω. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου είναι εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα και η Τράπεζα Κύπρου συμμερίζεται την απογοήτευση και οργή των πελατών της. Ενώ η Τράπεζα Κύπρου δεν σχολιάζει λογαριασμούς πελατών της, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολιτικών αρχηγών που αναγράφονται στη λίστα, και κατόπιν συνεννόησης μαζί τους, μπορούμε να αναφέρουμε πως: στα συνολικά ποσά που καταγράφονται ως υποχρεώσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Άντρου Κυπριανού (ΑΚΕΛ), υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα κόμματα των οποίων οι ίδιοι ηγούνται. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση του Νίκου Κατσουρίδη», προσθέτει.

Η Τράπεζα Κύπρου εκφράζει την έντονη της ανησυχία για την αναστάτωση και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο θεσμών, και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικότερα, έχοντας σταθεροποιηθεί, μπαίνουν πλέον σε πορεία ανάκαμψης και επιτάχυνσης.

«Η επιτάχυνση της οικονομίας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο και η εποπτική σταθερότητα θα πρέπει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, να διαφυλαχθεί», καταλήγει.