Oι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων αποστέλλονται στη Φιλαδέλφεια

Εληξε το συμβόλαιο με τη Βοσνία

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα δείγματα για τις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων αποστέλλονται πλέον σε εργαστήριο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ αντί στη Βοσνία, καθώς έχει λήξει το συμβόλαιο με τη χώρα αυτή και λόγω κόστους δεν ανανεώθηκε.

Δόθηκε όμως παράταση για να ολοκληρωθεί το έργο της ταυτοποίησης για δείγματα που βρίσκονται ήδη εκεί για να κερδηθεί και χρόνος.Το νέο εργαστήριο στις ΗΠΑ είναι το Bode Technology στη Φιλαδέλφεια, εξειδικευμένο εργαστήριο για θέματα ανάλυσης DNA.Σύμφωνα  με εκ[πρόσωπο της   ΔΕΑ , στη Βοσνία εκκρεμούν κάποιες υποθέσεις οστών αγνοουμένων που ήταν συνδεδεμένες με άλλες αποστολές που έγιναν εκεί και έτσι για να κερδηθεί χρόνος δόθηκε παράταση στο συμβόλαιο.

Στο εργαστήριο Bode αποστάληκαν συνολικά 240 δείγματα στα μέσα Σεπτεμβρίου Το νέο συμβόλαιο με το Bode είναι διετές, συνομολογήθηκε κατόπιν διεθνών προσφορών και ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες. Σύμφωνα  με τον ίδιο εκπρόσωπο  η αποστολή στις ΗΠΑ γίνεται όπως ακριβώς στέλλονταν τα δείγματα και στη Βοσνία, δηλαδή με την αναγραφή κωδικών για κάθε περίπτωση. Σε παρατήρηση για το κόστος αποστολής λόγω απόστασης, είπε ότι είναι μηδαμινό και κάποιος πρέπει να δει και το τι κερδίζουμε συνολικά, αφού το συμβόλαιο με το Bode κοστίζει λιγότερα σε σχέση με το εργαστήριο στη Βοσνία.

Στο ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Κύπρο όπου γίνεται η ανθρωπολογική ανάλυση, έχουν αναλυθεί οστά που ανήκουν σε 145 αγνοούμενους, 105 Ελληνοκύπριους και 40 Τουρκοκύπριους.  Επίσης εκκρεμούν άλλες περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να γίνουν αναλύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, εκκρεμεί επίσης ένας άλλος αριθμός περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχει αδυναμία να εξαχθεί DNA ή για τις οποίες χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες ή έπρεπε να γίνουν και περισσότερες εκταφές σε πρωτογενείς χώρους.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, υπάρχει η χορηγία της ΕΕ των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ που παραμένει στα ίδια επίπεδα ενώ γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση χορηγιών από άλλες χώρες.Ο παράγοντας Τουρκία-Έκθεση Προόδου της Κομισιόν