Επιστολές Γ.Γ. ΑΚΕΛ προς αδελφά κόμματα

Επιστολές προς τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έστειλε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού  προκειμένου να συνδράμουν  ή και να εκράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρου σε σχέση με τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τυρκίας  στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το περιεχόμενοτων επιστολών:

«Στις 3 Οκτωβρίου 2014, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους ανακοίνωση με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχές της αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η Τουρκία εμποδίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της νότιας ακτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας , η Τουρκία , στο παρελθόν, έχει αμφισβητήσει ορισμένα τμήματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα, η Τουρκία, κλιμακώνει την ένταση με την προώθηση στοχεύσεων της σε νέους τομείς, στους οποίους δεν έχει νομικά ή νόμιμα δικαιώματα και αυτό γίνεται κατά παράβαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία συνεχίζει την ντε φάκτο παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, αυτή η κίνηση της Τουρκίας, αψηφά διάφορα ψηφίσματα και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία επιβεβαιώνονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης και απαιτούν από τη Τουρκία να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας.
Καλούμε το κόμμα σας να εκφράσει την αλληλεγγύη του με κάθε δυνατό τρόπο και ζητώντας από το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση της χώρας σας να καταγγείλουν τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες επιθετικότητας της Τουρκίας. Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας, ότι λόγω των Τουρκικών παράνομων ενεργειών, οι διακοινοτικές συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος έχουν ανασταλεί.»
ς,