Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Τσιμεντοποιίο Βασιλικού


 

imagewΟι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς στο Τσιμεντοποιΐο Βασιλικού.  Κάηκαν ποσότητες σκόνης πολυουρεθάνης συσκευασμένης σε σακούλες η οποία ήταν τόσο όντος όσο και εκτός αποθηκευτικού χώρου.

Ο συναγερμός σήμανε στις 09.40 το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν ξέσπασε Πυρκαγιά στο Τσιμεντοποιΐο Βασιλικού και συγκεκριμένα σε αποθήκη με εναλλακτικά καύσιμα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία ανταποκρίθηκε με 4 πυροσβεστικά οχήματα από ΕΜΑΚ και από Επαρχία Λεμεσού.

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς κινδύνευσαν παρακείμενα υποστατικά ενώ κατά την διάρκεια της επιχείρησης ενισχύθηκαν οι ομάδες πυρόσβεσης με όχημα από την Επαρχία Λάρνακας.

Με την κατάσβεση της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Τσιμεντοποιΐα Βασιλικού άρχισαν να διερευνούν τα αίτια πρόκλησης της.

Σε ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης προέβη και η εταιρεία vttv ltd η οποία ήταν έτοιμη να παρέμβει εάν αυτό ήταν αναγκαίο, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αποθήκευσης καυσίμων που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση κάηκαν ποσότητες  σκόνης πολυουρεθάνης συσκευασμένη σε σακούλες η οποία ήταν τόσο όντος όσο και εκτός αποθηκευτικού χώρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες.

Ο Αντώνης Αντωνίου Πρόεδρος του Τσιμεντοποιΐου Βασιλικού δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «το τι ακριβώς έγινε το εξετάζουμε τώρα μαζί με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων εντός του εργοστασίου».

«Εντός αποθήκης που έχουμε στερεά καύσιμα έγινε ανάφλεξη και είναι κάτι που εξετάζουμε για να διαφανεί από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά», ανέφερε.

Το θετικό είπε ο κ. Αντωνίου, είναι ότι «εφαρμόστηκε το σχέδιο δράσης κρίσης και ιδιαίτερα η άμεση εφαρμογή του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά από τους φίλους της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πετύχαμε, ανέφερε, «σε χρόνο ρεκόρ σε μια ώρα να κατασβήσουμε την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε ένα ιδιαίτερο καύσιμο το οποίο χρήζει ειδικής διαχείρισης.»

Αυτό έχω να πω επί του παρόντος διότι τώρα εξετάζουμε όλα τα γεγονότα ανέφερε ο κ. Αντωνίου ο οποίος είπε πως «η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη που αποθηκεύουμε το συγκεκριμένο υλικό, περνάνε κάποιες εγκαταστάσεις από εκεί αλλά δεν είναι στην παραγωγή που σημειώθηκε η πυρκαγιά γι’ αυτό και δεν είμαστε βέβαιοι από πού ξεκίνησε η ανάφλεξη,» είπε.

Ως προς τις ανησυχίες των πολιτών ο κ. Αντωνίου είπε πως «δικαιολογημένα ανησύχησε ο κόσμος είναι η φύση του υλικού τούτου που βγάζει αρκετό μαύρο καπνό όταν αναφλεγεί οπόταν η επέκταση της πυρκαγιάς ήταν πολύ μικρότερη από το μαύρο νέφος του καπνού αλλά η ζημιά εντός της εγκατάστασης  της αποθήκης έχει γίνει δυστυχώς.»

Το Τσιμεντοποιΐο Βασιλικού έχει πάρα πολλές ευαισθησίες ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση της κατάστασης, ανέφερε ο κ. Αντωνίου και είπε πως «η εταιρεία όλα τα διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή και θα έλεγα ότι η πυρκαγιά δεν επηρέασε καθόλου το περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος τρόπος αποθήκευσης και το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι κακό για το περιβάλλον». «Αυτό που συμβαίνει δυστυχώς είναι ότι το συγκεκριμένο υλικό αναφλέγεται υπό κάποιες περιστάσεις,» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς ανέφερε ο κ. Αντωνίου πως «υπάρχουν κάποιες υποθέσεις για τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς αλλά για να καταλήξουμε θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές αιτίες».

Από την μεριά του ο Γιώργος Παπαναστασίου Γενικός Διευθυντής vttv ltd δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «Γύρω στις 940 είχαμε πάρει μια κλήση από την γειτονική Τσιμεντοποΐία Βασιλικού για μια έκτακτη ανάγκη η οποία αφορούσε πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε ένα από τα εργοστάσια της Τσιμεντοποιΐας.»

Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η πηγή της ανάφλεξης ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, όμως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα είπε. γι’ αυτό έπρεπε να κινητοποιηθούμε.

Εννοείται ότι ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έγκαιρα, όμως έπρεπε να κινητοποιηθούμε και εμείς για τον λόγο ότι διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες καυσίμων στην περιοχή ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της vttv ltd ο οποίος είπε πως «το συγκεκριμένο υποστατικό στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά ήταν πολύ κοντά σε δεξαμενές στις οποίες φυλάγουμε μεγάλες ποσότητες καυσίμων οπότε ουσιαστικά κινητοποιηθήκαμε για να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ανέφερε επίσης πως «τα μέσα που διαθέτουμε σαν vttv ltd είναι υψηλής ποιότητας για πυρόσβεση μεγάλων περιστατικών τα οποία κινητοποιήσαμε στην περίπτωση που η πυρκαγιά θα εξαπλωνόταν στην περιοχή.»

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «ο κίνδυνος ήταν η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε να προχωρήσει σε άλλα σημεία είτε της Τσιμεντοποιΐας είτε στην περιοχή, όπου υπήρχαν εύφλεκτα υλικά όπως κάρβουνο, ελαστικά, καύσιμα όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να κινητοποιηθούμε» ανέφερε.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική καταστροφή ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως δεν είναι ειδικός για το θέμα, και είπε πως «στο περιβάλλον βγήκαν κάποιοι ρύποι οι οποίοι ουσιαστικά ήταν περιστασιακοί, δεν νομίζω να υπήρξε σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον» ανέφερε.