Στον πανεπιστημιακό και λογοτέχνη Κώστα Γουλιάμο το Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης ‘Jean Moreas’


 imagew
Στον πανεπιστημιακό και λογοτέχνη, Κώστα Γουλιάμο, απονεμήθηκε ομόφωνα το Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης “Jean Moreas” για την συλλογή του «Υγρό Γυαλί» (εκδόσεις Gutenberg, 2020) με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας, «με θαυμαστό τρόπο συνομιλεί αβίαστα με τα γεγονότα των ανθρώπων και τις πράξεις των ποιητών…αναδεικνύοντας την ενότητα του υλικού κόσμου».

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς ποίησης στην Ευρώπη.

Ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι η βράβευσή του Κώστα Γουλιάμου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διετέλεσε Πρύτανης ενώ σήμερα ,υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος στρατηγικής ανάπτυξης του πανεπιστημίου.

Η απόφαση της Επιτροπής για την απονομή του βραβείου “Jean Moreas” ήταν ομόφωνη, στο δε σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Κώστας Γουλιάμος «στο ‘Υγρό Γυαλί’ με θαυμαστό τρόπο συνομιλεί αβίαστα με τα γεγονότα των ανθρώπων και τις πράξεις των ποιητών…αναδεικνύοντας την ενότητα του υλικού κόσμου και, παράλληλα, ξηλώνοντας τις ‘παρενέργειες της λογικής’…το ‘Υγρό Γυαλί’ αποτελεί έναν ύμνο στην ποίηση που επιμένει να συγκινεί και να μαθαίνει..».

Ο Κώστας Γουλιάμος, από τους κεντρικούς εκπροσώπους της γνωστής «γενιάς του 70’», έχει μια μακρά ιστορία στα ποιητικά δρώμενα, καθώς αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 45 χρόνια θητείας του στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Έχει δημοσιεύσει συνολικά έξι ποιητικές συλλογές. Μια εξ αυτών – τα «Νευρασθενικά Τοπία» – επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για οπτικοακουστική παρουσίαση στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος 1981».  Είναι μία από τις πλέον καταξιωμένες διεθνώς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών.

Το 2018 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, και το 2021 Fellow of the Royal Society of Arts του Λονδίνου. Συνέγραψε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη το δοκίμιο «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας» (2018, Gutenberg).

Επίσης, το  2018 εκπροσώπησε ως ποιητής την Κύπρο σε πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία που έγιναν στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, ενώ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Λογοτεχνίας (European Literature Night) στην πόλη Leeuwarden, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2018.

Με το ποιητικό του έργο έχουν ασχοληθεί μεταφραστικά και κριτικά κορυφαίοι ποιητές και διανοητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Το βραβείο ποίησης “Jean Moreas” τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.