Αντίδραση Ερτουγρούλογλου στην κατοχύρωση του χαλουμιού

Έστω και αν η κατοχύρωση του χαλουμιού στην ΕΕ ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης σχολιάζεται ως ένα θετικό βήμα το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εξαγωγή του στην ευρωπαϊκή αγορά, η στάση της ΕΕ περιέχει στοιχεία που αντιτίθενται στην «νέα πολιτική» του ψευδοκράτους, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι προβλέπεται ο έλεγχος των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού με έναν μηχανισμό τον οποίο θα ορίσει το «ελληνοκυπριακό» Υπουργείο Γεωργίας, κατά την έκφρασή του, το οποίο η ΕΕ θεωρεί ως την αρμόδια αρχή.

Σε αρμονία με το νέο όραμα του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, θα ήταν μια ρύθμιση που θα καταστήσει εφικτή την απευθείας παρέμβαση των «αρμόδιων κρατικών αρχών» στο θέμα της καταλληλότητα της παραγωγής του χαλουμιού στα κατεχόμενα σύμφωνα με τους όρους της κατοχύρωσης, αλλά δεν φαίνεται ότι η ΕΕ θα μπορούσε να το πράξει.

Υποστήριξε ότι σε κάθε ευκαιρία αναφέρει ότι η ΕΕ δεν είναι και δεν θα είναι αμερόληπτος παίκτης, λέγοντας ότι το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την ε/κ πλευρά ως το μόνο κράτος και εκπρόσωπο της Κύπρου και μεταχειρίζεται τους Τ/κ μόνο ως κοινότητα, είναι η ουσία του κυπριακού ζητήματος και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. «Γι’ αυτό τον λόγο, στην ουσία του κυπριακού θέματος είναι ένα ζήτημα του καθεστώτος» είπε.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με σκοπό την εξάλειψη αυτού του προβλήματος καθεστώτος και για να καταστήσει εφικτή την επίτευξη μιας αποδεχτής συμφωνίας, καθόρισε ως νέα κυπριακή πολιτική ένα ρεαλιστικό όραμα που προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους και επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό στηρίζεται από την Τουρκία.

Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλλούμι για σοβινιστική πολιτική, σχολίασε η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντερία. Σε ανάρτησή της στα ΜΚΔ ανέφερε ότι το ίδρυμα Bureau Veritas εμποδίστηκε από το ΚΕΕ να διεξάγει εργασίες σχετικά με την εξαγωγή και την εναρμόνιση του χαλλουμιού, που παράγεται στα κατεχόμενα.

Εφιστώντας την προσοχή στη δήλωση Ερτουγρούλογλου ότι αυτή η επιθεώρηση δεν συνάδει με την «νέα πολιτική», η Ντεριά ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» και το ΚΕΕ είναι ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία, που θα ανοίξει τον δρόμο στους παραγωγούς χαλλουμιού. «Το ίδρυμα Bureau Veritas, που συνεχίζει παρόμοιες δραστηριότητες εδώ και χρόνια στην Τουρκία, είναι ένα διεθνές ίδρυμα! Δεν είναι ένα ελληνοκυπριακό ίδρυμα. Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλλούμι για σοβινιστική πολιτική» κατέληξε.