ΥΠΟΙΚ: Φορολογική μεταρρύθμιση, με αύξηση εταιρικού φόρου και εισαγωγή πράσινων φόρων

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση, imagewπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή του εταιρικού φόρου και της εισαγωγής φόρου άνθρακα και περιβαλλοντικών τελών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Μετά από 20 χρόνια, η πεποίθησή μας είναι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ανάγκη», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και δεσμεύτηκε για οριστικοποίησή της εντός του 2022.

«Στόχος επαναλαμβάνω θα είναι μια πιο δίκαιη, δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση, που θα οριστικοποιηθεί εντός του 2022», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η παγκόσμια συμφωνία για την επιβολή φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις «παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευκαιρία βελτίωσης του εθνικού φορολογικού πλαισίου μέσω της μείωσης του διοικητικού φόρτου, με παράλληλη μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ουδετερότητα της προωθούμενης μεταρρύθμισης».

«Κατά την εκτίμηση μας, η αύξηση του εταιρικού φόρου στην Κύπρο από 12.5% στο 15%, δεν θα επηρεάσει σε ουσιαστικό βαθμό τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως η Κύπρος κατέχει τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός, που υπερκεράζουν αυτή τη μικρή αύξηση στον συντελεστή του εταιρικού φόρου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα εξετάσουμε με ένα ολιστικό τρόπο φορολογικά θέματα όπως την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου, την μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή /και πραγματικής διανομής μερισμάτων, μείωση του ποσού επιβολής αριθμητικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων, μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών των €350.

Η σκοπούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε περιλαμβάνει την εισαγωγή του φόρου άνθρακα με την σταδιακή αύξηση φορολογιών στα ορυκτά καύσιμα, καθώς και την επιβολή περιβαλλοντικών τελών «για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με βάση την πρόσφατη απόφαση του ECOFIN ειδικά για προϊόντα υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Εθνικός στόχος η προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Στην ομιλία του, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές και από ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ το οποίο αποτελεί την απάντηση της ίδιας της Ένωσης στην προσπάθεια ανάκαμψης και δημιουργίας μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας για εμάς αλλά και για την επόμενη γενεά.

«Η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε μέσω του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» των 1,2 δισ. και πρόσθεσε: «Η προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στις δομές και διαδικασίες του Κράτους και της οικονομίας πρέπει να είναι εθνικός στόχος», ζητώντας τη συνεργασία Κυβέρνησης και Βουλής «προκειμένου από κοινού να στηρίξουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προς όφελος της χώρας μας».

Προσοχή στα δημόσια οικονομικά

Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται προτάσεις νόμου που αφορούν είτε την αύξηση δαπανών, είτε την μείωση εσόδων χωρίς να προτείνονται τα όποια αντισταθμιστικά όσον αφορά τα έσοδα μέτρα. «Η δημοσιονομική βιωσιμότητα, η σημασία της οποίας αναδείχθηκε όσο ποτέ άλλοτε κατά την διάρκεια της κρίσης, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να διακυβεύσουμε», συμπλήρωσε.

Ζήτησε από τους Βουλευτές όπως υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα προϋπολογισμό της ‘αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής’ ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στην επόμενη γενιά».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες €717 εκατ. την επόμενη τριετία για την πράσινη ανάπτυξη, €170 εκατ. για έργα ψηφιακής μετάβασης, αλλά και με κοινωνικό πρόσωπο καθώς προβλέπονται στοχευμένες κοινωνικές παροχές ύψους €4,9 δις την επόμενη τριετία.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που θέτει γερά θεμέλια για το αύριο συνεχίζοντας όμως να περιλαμβάνει μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας καθώς και στήριξης των επιχειρήσεων», συνέχισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως παρά το ότι είναι ο επεκτατικός, ο προϋπολογισμός του 2022 προνοεί δημοσιονομική διόρθωση, με μείωση του ελλείμματος κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ από έλλειμμα 4,9% το 2021, ενώ προβλέπεται περαιτέρω διόρθωση, με το έλλειμμα να μειώνεται στο 0,5% του ΑΕΠ το 2023.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ήδη άρχισε την καθοδική του πορεία όπου αναμένεται να μειωθεί στο 104,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, σε σύγκριση με 115,3% τέλος του 2020, ενώ περαιτέρω βελτίωση προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 97,7% το τέλος 2022 και κάτω του 90% στο 87,3% του ΑΕΠ το τέλος του 2024.

Τόνισε ωστόσο την «ύπαρξη δημοσιονομικών κινδύνων για την οικονομία, όπως τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο ή χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις, προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του υψηλού ακόμα ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και συνέχιση της αυξημένης ροής μεταναστών».