AΚΕΛ: Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από «ευρωστρατούς» ή το ΝΑΤΟ

1019212034

 

Το ΑΚΕΛ ανέδρασε στη δήλωση Γιούγκερ για την αναγκη δημιουργίας ευρωστρατού  για να πάρει όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής το μήνυμα η Ρωσία. Ο επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Κώστας Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα  ότι «η  επίκληση των ευρωπαϊκών αξιών από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ χρησιμοποιείται για να επαναπροωθηθεί η ιδέα της δημιουργίας «Ευρωστρατού», ο οποίος όπως αναφέρει θα στείλει και το ανάλογο μήνυμα στη Ρωσία. Σε μια περίοδο, ανέφερε ο Κ.Χριστοδουλίδης ,  όπου η ενιαία οικονομική πολιτική, στηριγμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, έχει οδηγήσει σε κοινωνικό πισωγύρισμα προς όφελος των μονοπωλίων και των ηγεμονικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν θέτει ξανά στο τραπέζι τη θέση για ενιαίο στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος ασφαλώς του στρατιωτικο- βιομηχανικού κατεστημένου.»

Και πρόσθεσε:«Η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, η επιθετικότητα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού επιχειρείται επανειλημμένα να συγκαλυφθεί πίσω από μια νεφελώδη προπαγάνδα περί προάσπισης των λεγόμενων ευρωπαϊκών αξιών. Αποκρύβουν ότι η ΕΕ ήδη έχει τεράστιες στρατιωτικές ικανότητες στη διάθεση της, όπως ομάδες μάχης, ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ των λαών ετησίως, διεξάγει στρατιωτικές αποστολές εκτός Ευρώπης. Όλα αυτά από κοινού με το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την ίδια εξωτερική και αμυντική πολιτική που οξύνει τη διεθνή κατάσταση και απειλεί διαρκώς την ειρήνη, ενώ ανέχεται και ενθαρρύνει τις προκλήσεις για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟ αλλά θεσμοποιεί τη συνεργασία μαζί του.

Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από «ευρωστρατούς» ή από το ΝΑΤΟ. Έχει ανάγκη από στρατηγική συνεργασίας, αλληλεγγύης και ειρήνης, αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται να μην αποτελεί απλό παρατηρητή των εξελίξεων που θα δεσμεύουν και την Κύπρο. Να εγκαταλείψει την πολιτική του δόγματος «ανήκωμεν στη Δύση» γιατί ανάμεσα στα άλλα οδηγεί το λαό μας σε δεσμεύσεις εις βάρος του.»