Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024

Παράλογη ανάμειξη ΗΠΑ: Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν  να μην αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας, εάν παραμείνει στην εξουσία  για ακόμα μια θητεία

 

poutin-1Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, όταν η τρέχουσα θητεία του λήξει το 2024, ενώ αξιολόγησε θετικά την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Σε ό,τι αφορά τα δικά μου σχέδια, τότε πρέπει να πω, ξέρετε ποιο είναι το τέχνασμα; Το τέχνασμα βρίσκεται στο ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα, έχω το δικαίωμα να εκλεγώ για μια νέα θητεία. Το αν θα το κάνω αυτό ή όχι, προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει, αλλά η ίδια η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος (σ.σ. της υποψηφιότητας) σταθεροποιεί ήδη την εσωτερική πολιτική κατάσταση, περίπου όπως έκανε και ο Μπάιντεν όταν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου .

Η Ρωσία ψήφισε μεταρρυθμίσεις πέρυσι, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες, χωρίς τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2024.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ένας «ανίσχυρος» πρόεδρος αν δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Κρεμλίνο, το οποίο, νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε καταγγείλει ως «παράλογη» ανάμειξη, ένα ψήφισμα που πρότειναν Αμερικανοί νομοθέτες, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας, εάν παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024.

Πριν τις δηλώσεις Πούτιν, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024. Επίσημα, όπως αναμένεται, θα ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις αμερικανικές μεσο-εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2022.