Μέρκελ: Εχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά μας για την Ελλάδα

«Στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» επανέλαβε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως η αλληλεγγύη με την Ελλάδα πρέπει να αντισταθμίζεται με την ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις.newego_LARGE_t_1101_54456188_type12713

Από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «τεράστια πρόκληση» για την Ευρώπη την επίτευξη συμφωνίας οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα που θα την κρατήσει στη ζώνη του ευρώ. Ερωτηθείσα αν αποκλείει ένα αποκαλούμενο «grexit» όπως έκανε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν – Πολ Γιούνκερ σε συνέντευξή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, απάντησε: «Το έχω πει επανειλημένως, και μπορώ να το πω και πάλι εδώ, ότι πολιτικός μας στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Εχουμε εργασθεί γι΄αυτό εδώ και πολλά χρόνια».
«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι σε αυτό το νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις – από τη μία πλευρά η αλληλεγγύη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων και από την άλλη η ετοιμότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων (στην Ελλάδα). Ως προς αυτό, είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα καθώς στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένονται ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις.
Εξάλλου, ο Στέφαν Κάμπετερ αντέκρουσε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές αν η ευρωζώνη απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι αυτό το μόνο που θα έκανε είναι να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

H ελληνική κυβέρνηση έστειλε την Παρασκευή στο Eurogroup μια πιο λεπτομερή λίστα επτά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει προτάσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για άντληση εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από την αδειοδότηση και την φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχηματισμού.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την Κυριακή από το Άμστερνταμ ότι η νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι πλήρης και ότι θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από τους δανειστές.