Πρόεδρος Αναστασιάδης:Τυχόν αποδοχή μιας λύσης θα μετέτρεπε την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας»

imagewΑπό τα πρακτικά των συναντήσεων στο Κραν Μοντανά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν συνεπέστατη και υπέβαλε επί του συνόλου του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ γραπτές προτάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων στην Αλάμπρα, πως η στάση της Τουρκίας ήταν αυτή που έλεγε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι τι τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει».

«Από τα πρακτικά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνεπέστατη υπέβαλε επί του συνόλου του πλαισίου του ΓΓ γραπτές προτάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν παραγνώρισε αυτό που διεκδίκησε και υιοθετήθηκε από τον ΓΓ, δηλαδή πως το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και η παρουσία στρατευμάτων θα έπρεπε κάποια στιγμή να τερματιστούν».

Όπως σημείωσε, «από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως «λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του μεγάλου αριθμού εποίκων, της αξίωσης για θετική ψήφο, της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων, αλλά και εγγυητικών δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν αποδοχή μιας λύσης με ανάλογο περιεχόμενο θα μετέτρεπε την Κύπρο σε υποκείμενο ή σε προτεκτοράτο της Τουρκίας» και συμπλήρωσε πως «συνεπώς, τα έγγραφα ομιλούν αφ’ εαυτού».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για «μυθοπλάστες ή παραφράστες των εγγράφων που διαβάζουν και προσποιούνται ότι δεν κατανοούν», λέγοντας ότι «είναι θέμα δικό τους».

«Η ιστορία κατέγραψε κάποια γεγονότα και, επαναλαμβάνω, ευχή μου θα ήταν να δικαιωνόταν ο Κυπριακός Ελληνισμός, όπως ήταν και η πρόθεση μας», κατέληξε.