Αθήνα προς Αγκυρα:«Ουδείς μπορεί να υποδεικνύει στην Ελλάδα πως να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα»»

Ενοχλημένη η Αθήνα από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» και «προκλητικές» τις δραστηριότητες του νέου Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, απαντά στην Άγκυρα ότι δεν είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις προς την Ελλάδα, και να τις κρατήσει για τον εαυτό της.000000000000000000000000000000000000016

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος ανέλαβε τα καθήκοντά του «έχει μία προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να ελέγξει την ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά το ταχύτερο δυνατόν».

Παράγοντες του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι η διατύπωση στη σχετική ανακοίνωση της Άγκυρας, ότι «η συνέχιση των ανεύθυνων κινήσεων θα αυξήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο, και η κατάσταση αυτή θα ζημιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων και θα δυσκολεύσει την λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο», ασφαλώς και μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία απειλή.

Και παρακάτω:

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, με δήλωση του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, απάντησε:

«Ουδείς μπορεί να υποδεικνύει στην Ελλάδα τον τρόπο που θα ασκεί η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα το ελληνικό κράτος την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Τουρκία ας κρατήσει τις υποδείξεις περί υπευθυνότητας για τον εαυτό της. Ουδέν περαιτέρω».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι η Άγκυρα φέρεται ενοχλημένη:

Kατ’ αρχάς από την ενέργεια του κ. Καμμένου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια, και να ρίξει στεφάνι εις μνήμην των 3 Ελλήνων στρατιωτών των οποίων το ελικόπτερο κατέπεσε εκεί, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, πριν από 19 ακριβώς χρόνια.

Και κατά δεύτερο λόγο με την προτροπή του Έλληνα Υπουργού Άμυνας προς τον Κύπριο ομόλογό του, όταν επισκέφθηκε αμέσως μετά την Κύπρο , να αγοράσει μερικά πολεμικά αεροπλάνα τα οποία θα μπορούν να έχουν βάση στη Κρήτη ή στη Ρόδο.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ωστόσο ότι πριν από περίπου 20 μέρες, ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, πτέραρχος Οζτούρκ, πέταξε πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου με πολεμικό F-16.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις δραστηριότητες του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ τις δύο χώρες εξαιτίας της αγγελίας (ΝΟΤΑΜ) με την οποία η Τουρκία δέσμευε για στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά μία τεράστια περιοχή του βόρειου Αιγαίου, για διάστημα περίπου 10 μηνών.

Μετά από έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδος σε διεθνή όργανα, και άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα, η ΝΟΤΑΜ αποσύρθηκε και το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι επρόκειτο περί «λανθασμένης εκτίμησης».

Έγκυρες πηγές στην Αθήνα ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα  ότι η Άγκυρα, που μάλλον «ήθελε να δοκιμάσει την νέα ελληνική κυβέρνηση», ενοχλήθηκε από την αντίδρασή της που την ανάγκασε να αποσύρει την αγγελία, «και μάλλον θα επανέλθει με νέα σκληρή τοποθέτηση στην προσπάθειά της, εκτός από την Κύπρο, να ξανανοίξει και το μέτωπό της στο Αιγαίο».