Εκδήλωση για να τιμηθεί η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά που κέρδισε βραβείο της Europα Νostra

imagewΕκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για να τιμηθεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η οποία έλαβε φέτος το βραβείο «Προσφοράς για την Πολιτιστική Κληρονομιά» της European Heritage Awards / Europa Nostra Awards.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας, επισημάνθηκε ότι η επιλογή της Επιτροπής έγινε ανάμεσα σε έργα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για να λάβει το πρώτο βραβείο στον τομέα της συντήρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, είπε ότι η Επιτροπή «παραμένει σημαντικός παράγοντας στη δράση για συμφιλίωση και έργα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία στηρίζονται από την ΕΕ στην Κύπρο».

Το έργο της Επιτροπής, πρόσθεσε, θέτει την πολιτιστική κληρονομιά ως ένα ισχυρό εργαλείο για ειρηνική συνεργασία και για τη δημιουργία ενός κλίματος συμφιλίωσης.

Ο Jakhongir Khaydarov, υπεύθυνος για το Γραφείο του UNDP στην Κύπρο, εξέφρασε την εκτίμησή του προς την Επιτροπή η οποία το εμπιστεύεται για την υλοποίηση πέραν των 80 έργων μέχρι τώρα. «Στεκόμαστε ενώπιον σας ως καλοί εταίροι», πρόσθεσε.

Η Naciye Doratli, μέλος του Europa Nostra εξήρε το ρόλο της Επιτροπής και μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά η οποία «προωθεί ένα θετικό όραμα πολιτιστικής πολυμορφίας, καθιστώντας το ως πηγή καινοτομίας, διαλόγου και ειρήνης».

Ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται εποικοδομητικά εδώ και τόσα χρόνια και αυτό το οφείλει στο πνεύμα της ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που Ε/κ και Τ/κ έχουν μεταξύ τους, μακριά από διαμάχες με μοναδικό γνώμονα την Κύπρο και τα μνημεία της.

Ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος, Αλί Τουντζάι είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Ως μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, σημείωσε, «αναγνωρίζουμε την ευθύνη και το καθήκον να διατηρήσουμε αυτόν τον πλούτο και την παράδοση στις μελλοντικές γενιές».