Επαναφορά της συνταγματικής τάξης για τον Κιζίλγιουρεκ ζητά ο Θεμιστοκλέους

Επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην περίπτωση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει το Πανεπιστήμιο στην απόφασή του να μη χορηγήσει άδεια άνευ απολαβών στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Εχθές το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφορικά με την απόφαση του να μη χορηγήσει άδεια άνευ απολαβών στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ίδια περίπτωση ανήκει και ο ευρωβουλευτής κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στον οποίο όμως το Πανεπιστήμιο παραχώρησε άδεια άνευ απολαβών», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σε δηλώσεις στη Βουλή.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή με την οποία καταγγέλλει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στον Γενικό Εισαγγελέα και τον καλεί να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη, «μετά από τις παραβιάσεις που έχει προβεί εις βάρος της το Συμβούλιο, η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεμιστοκλέους ενέγραψε σχετικό θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών με ομόφωνη απόφαση των μελών της.

«Η απόφαση του Διοικητικού λέει το αυτονόητο, ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος της Κεντρικής Κυβέρνησης ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα ο οποίος διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, την επόμενη ημέρα οδηγείται σε αναγκαστική αφυπηρέτηση και απαγορεύεται διά ροπάλου να του χορηγηθεί άδεια άνευ απολαβών», είπε.

«Σωστά έπραξε το Πανεπιστήμιο στην περίπτωση Χριστοδουλίδη. Δεν έπραξε όμως το ίδιο στην περίπτωση του κ. Νιαζί. Άρα θα πρέπει να επαναφερθεί η συνταγματική τάξη, η οποία παραβιάζεται από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Έπρεπε, είπε καταλήγοντας, αυτό να προβληματίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου.