Στη Νομική Υπηρεσία η πρόταση νόμου Σιζόπουλου για δικαστικό έλεγχο των αποφάσεων των κομμάτων

Παράταση στη συζήτηση της πρότασης νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου για να εξαιρούνται από τον δικαστικό έλεγχο οι πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων, που βασίζονται στις πρόνοιες του Καταστατικού τους, έδωσε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Οπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν χρόνο για να τοποθετηθούν και θα επανέλθει το θέμα στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

Η μη κατάληξη στην Πρόταση Νόμου δεν αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τις διαδικασίες στην ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της οποίας Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως το κατά πόσον θα ακυρωθεί το Συνέδριο της Κυριακής θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με τους νομικούς συμβούλους του κόμματος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Πρόταση Νόμου που υπέβαλε, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή αποσκοπεί στο να επαναφέρει μια πρόνοια που υπήρχε στη νομοθεσία όπως ψηφίστηκε το 2012 και η οποία προνοεί όπως αποφάσεις των κομμάτων που λαμβάνονται από τα συλλογικά τους όργανα στη βάση των προνοιών του Καταστατικού τους, να μην τίθενται υπό τον έλεγχο των Δικαστηρίων.

Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που δεν έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως παράνομη ενδεχομένως η συγκεκριμένη πρόνοια του Καταστατικού, θα δημιουργούνταν συνεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία των κομμάτων και θα επιδεινωνόταν η απαξίωση των πολιτών απέναντι στα κόμματα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η Greco στην εισήγηση που είχε κάνει περιοριζόταν στο να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των κομμάτων και σε αυτό «είμαστε απόλυτα σύμφωνοι πως πρέπει να υπάρχει ισχυρός έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων σε όλες τις διαστάσεις».

Είπε πως η ΕΔΕΚ δεν έχει διαστάσει να ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οικονομικοί έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο στη βάση της κρατικής χορηγίας αλλά ακόμα και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του κόμματος. «Ναι οικονομική διαφάνεια, ναι ισχυρός έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων των κομμάτων, αλλά από την άλλη πλευρά και προστασία των κομμάτων για να μπορούν να λειτουργούν στη βάση του Καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο», τόνισε, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να δίνεται η ευκαιρία σε άτομα με αλλότρια συμφέροντα να δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνταγματικότητα της Πρότασης Νόμου είπε πως δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και διερωτήθηκε αν ήταν αντισυνταγματική γιατί έγινε αποδεκτή από το 2012 ως το 2015, σημειώνοντας πως τότε αφαιρέθηκε για να γίνει εναρμόνιση με τις υποδείξεις της GRECO, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και σε αποφάσεις που έχουν σχέση με τα οικονομικά και όχι με το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων των κομμάτων.

Ερωτηθείς πώς θα διαχειριστεί το νέο διάταγμα και αν θα προχωρήσει με την ακύρωση του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ την Κυριακή, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα έχουν με τους νομικούς συμβούλους του κόμματος. Όπως είπε το να έχουμε μέσα σε 20 μέρες, τέσσερα διαφορετικά διατάγματα για να αποτραπούν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και κυρίως εκλογικές διαδικασίες, είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής συντριβής την οποία είχαν κάποιοι στις επαρχιακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν. Πρόσθεσε πως «μπροστά στο φάσμα να έχουν και μια τελική εκλογική συντριβή στο τακτικό Συνέδριο του σώματος, αντί να αποδεχτούν την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση των μελών της ΕΔΕΚ, προτιμούν να καταφεύγουν στην Αστυνομία, στα Δικαστήρια θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο ξεφτιλίζουν το κόμμα. Δεν ξεφτιλίζουν το κόμμα, ξεφτιλίζουν τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τις διαδικασίες στην ΕΔΕΚ η ψήφιση ή η απόρριψη από την Ολομέλεια η της πρότασης Νόμου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά. Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε, η πρόταση αποσκοπεί να προλάβει το μέλλον και είναι αυτό που πρέπει να αντιληφθούν και τα υπόλοιπα κόμματα και να ενισχύσουν τη διαφάνεια ως προς τον οικονομικό έλεγχο αλλά να προστατεύσουν τους κομματικούς θεσμούς στη βάση των προνοιών του Καταστατικού τους.