Στα €56 δισ. υποχώρησε το ιδιωτικό χρέος στο β’ τρίμηνο του 2021

imagewΣτα €56 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο (χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών) το δεύτερο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας μείωση €0,5 δισ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ιδίου έτους.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το χρέος των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (το σύνολο του παθητικού σε δάνεια και χρεόγραφα, εξαιρουμένων ποσών μεταξύ εταιρειών του ίδιου τομέα)  διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα €36,2 δισ., σε σύγκριση με €36,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο, με το δείκτη χρέους να βρίσκεται  στο 168% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 43%.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα €19,8 δισ., από €19,6 δισ.το πρώτο τρίμηνο, με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 92% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), με τον δείκτη να παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 24%.

Εξάλλου, το ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα €63,3 δισ. ευρώ με αναλογία 17% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,4% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 30% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα €56,3 δισ., εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 19% μετοχές και 17% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Με βάση τα στοιχεία, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα σημείωσε πολύ μικρή αύξηση και ανήλθε στα €4,1 δισ. και είναι κατανεμημένο ως εξής: 10% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 24% σε χρεόγραφα, 47% σε μετοχές και 16% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα €7,4 δισ. επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 8% σε δάνεια και χρεόγραφα, 84% σε μετοχές και 4% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Τέλος, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα €3,8 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 27%, 16% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 43%  σε μετοχές και 12% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.