Σύντομα ανακοινώσεις για το μυστικό του 4ου θαλάμου στο μνημείο της Αμφίπολης

AMFIPOLI_0

Βήμα το βήμα και μεθοδικά προχωρεί η αρχαιολογική ομάδα για την αποκάλυψη του τέταρτου θαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.

Ηδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς η προσπάθεια επικεντρώνεται τώρα στην αποχωμάτωση από την πρόοδο της οποίας θα διευκρινιστεί αφενός το σημείο εισόδου και αφετέρου θα προσδιοριστεί χρονικά η είσοδος στον τέταρτο, και σημαντικότερο από ότι δείχνουν τα πράγματα θάλαμο.

Η αρχαιολογική ομάδα αν και δουλεύει σε ενταντικούς ρυθμούς είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την απομάκρυνση του χώματος, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η χρήση του τρίτου θαλάμου, ο οποίος έχει αρκετές ιδιομορφίες σε σχέση με τους δύο πρώτους.

Αυτό γιατί το ύψος του δύο μέτρα μεγαλύτερο και η επιφάνειά του κατηφορική. Η αποχωμάτωση υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και έτσι οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για σκάλα η για κάποιο είδους ράμπας που κάνει την επιφάνεια του κατηφορική.

Χωροταξικά η απόσταση αυτή εκτιμάται στο ένα μέτρο και τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στo γεγονός ότι πρόκειται για κλίμακα παρά για κεκλιμένη επιφάνεια.

Το «έπαθλο» βέβαια είναι η αποκάλυψη του σημείου εισόδου στον τέταρτο θάλαμο. Ο τρίτος θάλαμος είναι καλά υποστυλωμένος και σε αυτό η αρχαιολογική ομάδα είναι πολύ προσεκτική έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς ασφάλειας για τη συνέχιση των εργασιών.

Ο χώρος παρουσιάζει πάντως μεγάλα στατικά προβλήματα, ενώ η προοπτική της εσοχής στον βράχο, ενός ταφικού θαλάμου σκαμμένου και όχι χτισμένου, δείχνει όλο και πιο πιθανή

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι εργασίες γίνονται με λίγα άτομα να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου χώρου, η ομάδα εργάζεται σε «συνθήκες σπηλαίου», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η κα Περιστέρη, και εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια των όσων δουλεύουν σ’ αυτό αλλά και η προστασία του μνημείου .

Γεωλόγοι, πιστεύουν πως – για λόγους στατικότητας – ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, η οποία ίσως έχει σχήμα καμάρας, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.

Πάντως ο συνδυασμός της σπασμένης μαρμάρινης θύρας και του μικρού ανοίγματος ψηλά στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, ενισχύει το ενδεχόμενο των διαδοχικών τυμβωρυχιών, χωρίς όμως και αυτό να είναι δεδομένο καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι διάφορες ζημιές να προήλθαν τόσο από σεισμούς που έπληξαν την περιοχή όσο και σε οβίδες του βουλγαρικού στρατού, μία μονάδα του οποίου βρισκόταν στην περιοχή το 1913.

Οι επόμενες νέες ανακοινώσεις αναμένονται την Κυριακή.

Το θέμα είναι όσο οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν μέρα με τη μέρα το μυστήριο για τον «ένοικο» του τάφου μεγαλώνει, καθώς και παρά τις αναρίθμητες θεωρίες κάνεις δεν είναι σε θέση να πει με ασφάλεια για ποιον δημιουργήθηκε το ταφικό αυτό μνημείο.