Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, συγκάλεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

ΣιζόπουλοςΤη σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, 24 Οκτωβρίου, στην Λευκωσία «για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και να καθοριστεί η μελλοντική πορεία», ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναβάλλοντας παράλληλα το Τακτικό Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «σεβόμενος την απόφαση του δικαστηρίου για αναστολή της πραγματοποίησης του Τακτικού Συνεδρίου και της Εκλογικής Διαδικασίας μετά την προσφυγή μελών του κόμματος, θα ήθελα να πληροφορήσω τα μέλη της ΕΔΕΚ, ότι το Τακτικό Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο αναβάλλεται».

«Με βάση το άρθρο 30 παράγραφος 2 του καταστατικού, ως Πρόεδρος του Κόμματος, συγκαλώ Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 η ώρα 9.45π.μ. στο ξενοδοχείο Hilton (πρώην Hilton Park), για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και να καθοριστεί η μελλοντική πορεία», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Σιζόπουλος έκανε «έκκληση στα μέλη του κόμματος για μαζική συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου», ενώ απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση, όπως ανέφερε, «στον τέως Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου, στα μέλη που προσέφυγαν στο δικαστήριο καθώς και όσα μέλη αμφισβητούν την εγκυρότητα του μητρώου μελών να προσέλθουν στο Συνέδριο και να καταθέσουν στο πλαίσιο μίας δημόσιας, διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας τις απόψεις τους».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση η ηγεσία της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «συγκατατίθεται στην απόφαση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για σύγκληση Έκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου»

Συγκεκριμένα, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου ο Α΄ Αντιπρόεδρος Λευτέρης Ανδρέου, η Β΄ Αντιπρόεδρος Έλενα Περικλέους και ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χριστόδουλος Λευκαρίτης αναφέρουν ότι εγκρίνουν και συγκατατίθενται «στην απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, να προχωρήσει στην σύγκληση Έκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου στη βάση των σχετικών καταστατικών προνοιών την Κυριακή 24.10.2021 και ώρα 9.45π.μ. στο ξενοδοχείο Hilton (Πρώην Hilton Park), με ημερήσια  διάταξη τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και τον καθορισμό μελλοντικής πορείας».

Ανακοίνωση ομάδας  Πρωτοβουλίας

Με ανακοίνωση της η ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ακόμη μια ενέργεια περιφρόνησης των αποφάσεων των Δικαστηρίων και παράλληλα παραβίασης του Καταστατικού της ΕΔΕΚ, αποτελεί η ανακοίνωση του Προέδρου του κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ την Κυριακή 24/10/2021.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας  καλεί τη σημερινή ηγεσία “να τερματίσει την ετσιθελική της συμπεριφορά”, όπως αναφέρει, «και να σεβαστεί τους θεσμούς, τις δικαστικές αποφάσεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Σε ανακοίνωση, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η επιμονή του (κ. Σιζόπουλου), παρά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, για να πραγματοποιήσει ένα Συνέδριο με χαλκευμένο μητρώο μελών, συνιστά πρωτοφανή προσβολή και απαξίωση προς την ιστορία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του Κινήματος».

«Παρά την ξεκάθαρη διαδικασία η οποία προνοείται από το Καταστατικό για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου (άρθρα 30 και 32), ο κ. Σιζόπουλος, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά,  οδηγεί το Κίνημα στην απαξίωση, στο διασυρμό και στην αποστροφή της Κοινωνίας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ένα ιστορικό Κίνημα, με αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, οδηγείται στη σταδιακή φθορά και την εξαφάνιση» και καλεί τον κόσμο της ΕΔΕΚ, «να μην ανεχτεί συμπεριφορές ολοκληρωτισμού και πρακτικές σκοταδισμού».

Δήλωση Γ. Βαρνάβα

Εξάλλου με γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Κινήματος να συγκαλέσει Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, λέει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ενεργεί αντικαταστατικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρνάβα αναφέρει ότι «την πλήρη ευθύνη για το τι συμβαίνει σήμερα στο Κίνημα, και τη μη διεξαγωγή του Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου, την φέρει ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι άνθρωποι οι οποίοι τον περιστοιχίζουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, «παρόλο του ότι θέλησε (ο κ. Σιζόπουλος) να επιδείξει σεβασμό στην απόφαση του δικαστηρίου και να αναστείλει το Τακτικό Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο, ως και το διάταγμα του δικαστηρίου απαιτεί, επικαλούμενος το Άρθρο 30, παράγραφος 2 του Καταστατικού, συγκαλεί Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, χωρίς όμως να κάνει αναφορά και στην παράγραφο 5 του  Άρθρου 30, η οποία αναφέρει ότι ΄η προκήρυξη του Συνεδρίου πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης του και το συνεδριακό υλικό να φτάνει στις τοπικές οργανώσεις τουλάχιστον 2 μήνες πριν΄».

Προσθέτει ότι η αναφορά στη συγκεκριμένη παράγραφο σε συνέδριο εννοεί Τακτικό ή Έκτακτο.

Αναφέρει επίσης ότι είναι η επιμονή του κ. Σιζόπουλου «και η μη συναίνεση του, στον έλεγχο του Μητρώου Μελών του Κινήματος, βάσει του οποίου θα διεξάγονταν οι εκλογικές διαδικασίες, που οδήγησαν τους συναγωνιστές, ως τελευταία επιλογή την οποίαν είχαν, αφού εξάντλησαν όλες τις προσπάθειες εσωκομματικά, το να προσφύγουν στο δικαστήριο».

Εάν ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν επιθυμούσε η όλη κατάσταση να φτάσει στα άκρα, σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, «θα αποδεχόταν τις δικές μου προσωπικές εκκλήσεις για έλεγχο του Μητρώου, θα σεβόταν τη βούληση των 37 συναγωνιστών οι οποίοι υπέγραψαν για σύγκληση έκτακτης Συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα τον έλεγχο του Μητρώου των Μελών ενώπιον της, και την οποία ο ίδιος απέτρεψε για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, όπως επίσης θα ανταποκρινόταν θετικά και θα συναινούσε μετά τις 3 επιστολές τις οποίες του απέστειλε ο Γραμματέας της Κ.Ε,  στις οποίες του υποδείκνυε ότι υπάρχει παραποίηση και πλαστογράφηση του Μητρώου και ότι αυτό θα έπρεπε να τύχει ελέγχου».

Επιπλέον, ο κ. Βαρνάβα αναφέρει ότι θεωρεί «ως μεγάλο ατόπημα» την πρόταση του κ. Σιζόπουλου να καλέσει «τους συναγωνιστές οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο να παρευρεθούν ενώπιον του λεγόμενου Εκτάκτου Παγκύπριου Συνεδρίου, για να καταθέσουν στο πλαίσιο μιας δημόσιας και διαφανούς συζήτησης τις θέσεις τους για το Μητρώο του Κινήματος».

«Θα έπρεπε να γνωρίζει,  ως Πρόεδρος ενός Κοινοβουλευτικού Κόμματος,  ότι όταν ένα θέμα βρίσκεται προς εκδίκαση ενώπιον του δικαστηρίου ποτέ δεν διεξάγεται δημόσια συζήτηση γιατί αυτή μπορεί να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία», προσθέτει.

Ο κ. Βαρνάβα εκφράζει την άποψη όλοι να σεβαστούν το διάταγμα του Δικαστηρίου και να αναμένουν τις αποφάσεις του, τις οποίες «και θα πρέπει να σεβαστούμε», όπως αναφέρει.

Τέλος, αναφέρει ότι ο ίδιος δεν θα συμβάλει «στην περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του οποίου επικρατεί σήμερα ανάμεσα στα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος».