Πρόεδρος: Ναυαρχίδα του ΓεΣΥ τα δημόσια νοσοκομεία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κάθε είδους συζήτηση  σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και επαναβεβαίωσε την απόλυτη  αποφασιστικότητα του, για την ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας που θεσμοθετήθηκε

 

imagewΤην αποφασιστικότητα του για επίλυση όλων των θεμάτων, που αφορούν στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών και των νοσηλευτών.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που θα καθιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, όχι απλώς ανταγωνιστικά, αλλά και τη ναυαρχίδα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για λήψη όλων των μέτρων, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και οι αναγκαίες προσαρμογές για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κάθε είδους συζήτηση ή ακόμα και σκέψη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και επαναβεβαίωσε την απόλυτη  αποφασιστικότητα του, για την ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας που θεσμοθετήθηκε, διασφαλίζοντας έτσι τα οφέλη προς το σύνολο της κοινωνίας από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, αναφέρθηκε σε  μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του  για το ενδιαφέρον του Προέδρου για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όπως είπε η συνάντηση δεν αφορούσε ούτε εργασιακά, ούτε συνδικαλιστικά θέματα, αλλά σημείωσε «ήταν καθαρά συνάντηση για τα προβλήματα στα  νοσοκομεία και τους τρόπους επίλυσης για αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

«Συζητήσαμε θέματα», συμπλήρωσε, «σε σχέση με την απασχόληση των γιατρών των νοσηλευτών και γενικότερα τους τρόπους λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, εξέφρασε με τη σειρά του ευχαριστίες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την προσωπική εμπλοκή του στα θέματα της υγείας, κάνοντας λόγο για μια παραγωγική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και νοσηλευτών, που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να τύχει ενημέρωσης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ενώ σημείωσε πως «ήταν αρκετά ενημερωμένος για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «διαβεβαίωσε ότι επ’  ουδενί δεν έχει σκοπό ως Προέδρος, ως Κυβέρνηση, να αφεθούν στο έλεος τους τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν, όπως εκφράζεται από κάποιους».

Επίσης, ο κ. Κούμας είπε πως «βασικό θέμα που τέθηκε από όλους ήταν τα βιώματα που τυγχάνουμε ως λειτουργοί υγείας υπό τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ», για να προσθέσει πως η ΠΑΣΥΚΙ «εξέφρασε τις απόψεις της για το μοντέλο που εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ, τον αυταρχισμό που εκπέμπει και την επίπτωση όλων αυτών στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς εκ μέρους των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

«Σκοπός μας και θεωρούμε πως είναι και σκοπός του Προέδρου είναι να εξασφαλιστεί η ποιότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση του ΓεΣΥ. Αναμένουμε πλέον σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Θα υπάρξουν κάποιες συναντήσεις, στις οποίες θα συμμετέχει και το Υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι πλέον τετελεσμένο, γιατί όπως έχουμε ενημερώσει και τον Πρόεδρο το απόγειο των πράξεων του ΟΚΥπΥ τον τελευταίο καιρό ήταν ότι προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί εντελώς από την επίβλεψη και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο κ. Κούμας.

Είπε ακόμα ότι «πλέον οι επόμενες συναντήσεις θα αποδείξουν τι μπορεί να επιλύσουμε, ώστε πραγματικά τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναλάβουν το ρόλο τους, δηλαδή να είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Ερωτηθείς αν οι συντεχνίες είναι ενήμερες ότι χθες ο Πρόεδρος ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ να του στείλει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης του οργανισμού με χρονοδιαγράμματα, ο κ. Κούμας είπε ότι σίγουρα τους προκαλεί απορία, για να προσθέσει πως «αν μιλούμε για το περιβόητο επιχειρησιακό πλάνο πρέπει να πούμε ότι περίπου δόθηκε οδηγία να εκπονηθεί πριν ένα περίπου χρόνο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο».

«Τότε είχαμε συμμετέχει στην πρώτη ενημέρωση και είχε συμφωνηθεί ότι με την αποπεράτωση θα ενημερωνόταν και ο ΟΚΥπΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παρόλες τις προσπάθειες μας – γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο έχει παραδοθεί – δεν έχουμε ενημερωθεί καθόλου για το περιβόητο επιχειρησιακό πλάνο. Μάλιστα, είχαμε και τοποθέτηση εκ μέρους του Γενικού Εκτελεστικού του ΟΚΥπΥ ο οποίος είπε δημόσια πως δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουν τον περιεχόμενο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Εξέφρασε την έκπληξή του, γιατί όπως είπε «όταν σε καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεσαι με όλα τα έγγραφα σου, ώστε σε οποιαδήποτε ερώτησή του να  μπορείς να απαντήσεις για το επιχειρησιακό σου πλάνο».

«Δυστυχώς», συμπλήρωσε, «από ότι αποδείχτηκε αυτό δεν έγινε και να μου επιτραπεί να πως ότι ήταν προβλεπτό αυτό. Δηλαδή, ότι έχει σχέση με χρονοδιαγράμματα ΟΚΥπΥ, ενώ έχει υπογράψει μαζί μας, ποτέ δεν τα έχει τηρήσει, αλλά να μου επιτραπεί να πω ότι είχαμε προειδοποιήσει ως συνδικαλιστικές οργανώσεις όταν συζητούσαμε το περιβόητο νομοσχέδιο ότι ζητούσαμε να δούμε το επιχειρησιακό μοντέλο του ΟΚΥπΥ, τι σήμαινε αυτό και ποιος οδικός χάρτης θα εφαρμοζόταν».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η υγεία εκάστου ασθενούς δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις και πολύ περισσότερο την εφαρμογή τους».

Μιλώντας εκ μέρους του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόδρομος Αργυρίδης είπε ότι μετά σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο κρατούν δύο σοβαρότατες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Προέδρου, εκ των οποίων η μία αναφέρει είναι πως «είναι αποφασισμένος να κάνει τομές, ούτως ώστε ο ΟΚΥπΥ να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας υγείας και προς όφελος των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Σε σχέση με τη δεύτερη, ο κ. Αργυρίδης είπε πως ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «ποτέ δεν πρόκειται να σκεφτεί να συναινέσει στο κλείσιμο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού θεωρεί ότι η σκέψη και μόνο αποτελεί έγκλημα για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει δείξει πλήρη κατανόηση στα θέματα, τα οποία έχουμε θίξει εδώ και καιρό και αφορούν θεσμικά θέματα».

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο διάλογος που θα συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει ένα αίσιο τέλος, το οποίο θα σταματήσει επιτέλους την κατάσταση που επικρατεί αυτή  τη στιγμή στα δημόσια νοσηλευτήρια και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση πολλές φορές τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους ασθενείς.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σημερινή του παρέμβαση, σημειώνοντας πως έχουν συζητήσει για το μέλλον των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τις σκέψεις των εργαζομένων και τους προβληματισμούς του γύρω από το θέμα.

Επιπλέον, ανέφερε πως η διαβεβαίωση του Προέδρου ότι «όπου χρειαστεί θα γίνουν οι απαιτούμενες δομές μας ικανοποιεί, όπως επίσης και η δήλωση του ότι δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων  νοσηλευτηρίων».

Εξέφρασε την ευχή και αυτή η παρέμβαση του Προέδρου να είναι καταλυτική, ούτως ώστε να υπάρξει μια ομαλή και σωστή διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η ΠΑΣΥΝΟ αναβάλλει την εκδήλωση για τις Εντατικές Νεογνών

Στο μεταξύ, η ΠΑΣΥΝΟ μετά από παράκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αποφάσισε όπως αναβάλει την εκδήλωση, που θα πραγματοποιούσε αύριο Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου του 2021, έξω από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργίου η εκδήλωση αναβλήθηκε μετά από τη  συνάντηση αντιπροσωπείας με τον κ. Αναστασιάδη.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η συντεχνία αναφέρει ότι επιφυλάσσει αποφάσεις για οποιαδήποτε άλλα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστώσει παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.