106 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη

imagewΔεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 548, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, 106 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 119.336. To ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,21%.

Συνολικά, 89 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 74,16% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Στο μεταξύ, 10 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 50.579 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 548, εκ των οποίων 349 είναι άντρες (64%), και 199 γυναίκες (36%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,3 έτη.

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 89 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 40 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 15 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 23 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη: Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 ασθενείς, 13 στον θάλαμο COVID και 6 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15 ασθενείς, 8 στον θάλαμο COVID και 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού 25 ασθενείς, 16 στον θάλαμο COVID και 9 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας 4 ασθενείς, 3 στον θάλαμο COVID και ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου 9 ασθενείς, και οι 9 στον θάλαμο COVID ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 17 ασθενείς, από τους οποίους οι 15 είναι διασωληνωμένοι και οι 2 εκτός αναπνευστήρα.

Θετικά περιστατικά COVID-19

Από τις 50.579 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 5.539 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 45.040 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 106 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής: 12 κρούσματα από 218 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 1 κρούσμα από 2.654 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 28 κρούσματα από 2.245 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 7 κρούσματα από 222 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 34 κρούσματα από 23.451 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία, 24 κρούσματα από 21.589 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 199 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και 1 δείγμα που λήφθηκαν από τον έλεγχο κλειστών δομών.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Στη Λευκωσία έγιναν 3.406 τεστ από τα οποία τα 7 ήταν θετικά, στη Λεμεσό 972 τεστ από τα οποία τα 4 ήταν θετικά, στη Λάρνακα 873 τεστ χωρίς κρούσματα, στην Πάφο 420 τεστ από τα οποία τα 3 ήταν θετικά, στην Αμμόχωστο 353 τεστ από τα οποία τα 5 ήταν θετικά.

Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα σε Οίκους Ευγηρίας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Στην Μέση Εκπαίδευση εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην Λεμεσό. Στην Δημοτική Εκπαίδευση εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην Λευκωσία και 2 στην Λάρνακα.

Σε κλειστές δομές και από έλεγχο τουριστών από ΠΑΣΥΞΕ δεν εντοπίστηκαν κρούσματα. Εντοπίστηκε ένα κρούσμα από δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών στα Αεροδρόμια.