Αναστασιάδης Μητσοτάκης ακύρωσαν συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

imagewΗ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη και η φωτογράφηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας και του Τύπου. Αυτός ήταν και ο λόγος ακύρωσης της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπως και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ως επίσημη αιτία ακύρωσης δίδεται το βεβαρημένο πρόγραμμα των δυο ηγετών.Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να μην είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο για την καθορισμένη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, αλλά όχι όπως προαναφέρθηκε στο πλαίσιο κοινή τους συνάντησης.

Εξηγήσεις για την παρρουσία του Αρχιεπισκόπου στην εκδήλωση του  «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη,  δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων τόσο στην ελληνική όσο και την κυπριακή ομογένεια, αλλά και στην αρμενική κοινότητα -με την οργάνωση ΑΝCA να απαντά με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση- , κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.