Αυστραλέζα πολιτικός επικρατέστερη για διαδοχή της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

  imagewΜια Αυστραλέζα πολιτικός φαίνεται να είναι η επικρατέστερη για αντικατάσταση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αποχωρεί από τη θέση της στο νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κ. Σπέχαρ ηγήθηκε της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία για πέντε χρόνια.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό της Αυστραλέζας ως νέας Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η ανακοίνωση του ονόματος του ατόμου που θα διαδεχθεί την κ. Σπέχαρ αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως να συμπέσει με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πριν αποχωρήσει από τη θέση της.

Στο μεταξύ, αρμόδια πηγή, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα για πακέτο ιδεών που προωθεί η Βρετανία για το Κυπριακό επεσήμανε πως όντως οι Βρετανοί κατέθεσαν κάποιες προτάσεις τις οποίες η πλευρά μας θεώρησε ως απαράδεκτες ,γιατί άφηναν κάποιες ασάφειες που θα επέτρεπαν στην άλλη πλευρά να προωθεί τη θέση της για κυριαρχικά δικαιώματα, δυο κράτη κ.ο.κ.

Σημείωσε πως, ωστόσο, συνεχίζονται από διπλωματικής πλευράς οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας πως εντός Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη οι χωριστές συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη.

Ερωτηθείσα για την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Αντόνιο Γκουτέρες, για το περιεχόμενη της οποίας γράφει σήμερα η εφημερίδα “Η Καθημερινή”, η ίδια πηγή σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε στα τέλη Αυγούστου επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία του επαναλαμβάνει ουσιαστικά την ετοιμότητα για μια τριμερή συνάντηση (Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Τατάρ) στη Νέα Υόρκη “που θεωρούμε ότι θα είναι κάτι το υποβοηθητικό στη διαδικασία”. Πρόσθεσε πως στην επιστολή του Προέδρου επαναλήφθηκε πως βάση της λύσης πρέπει να είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι Συμφωνίες Κορυφής, το ευρωπαϊκό κεκτημένο κλπ.

Το σημαντικό είναι ότι εμείς εκφράσαμε και γραπτώς τη βούλησή μας να συμμετέχουμε σε μια τριμερή συνάντηση, κατέληξε η ίδια πηγή.