Λευκωσία: Σήμερα ανακοινώνονται οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Συνέρχεται σήμερα στο “Φιλοξένια” στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της απόφαση της ΕΚΤ να πραγματοποιούνται ετησίως δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου εκτός Φρανκφούρτης. Μετά τη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.European Central Bank (ECB) meeting in Naples

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει από την Κύπρο λεπτομέρειες καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους ύψους 1,1 τρισ. Ευρώ, με στόχο να κτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα θα συζητηθούν και το ελληνικό ζήτημα και το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Τα μέλη του ΔΣ. της ευρωπαϊκής τραπεζικής Αρχής καλούνται επίσης να αποφασίσουν αν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ή όχι.

Χθες ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και ακολούθησε δείπνο προς τιμήν του. Ο κ. Ντράγκι σε ομιλία στο δείπνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να εξέλθει του μνημονίου πριν από το 2016, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν προκλήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο για το μέλλον τους και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν οι τρόποι αποκατάστασης της προοπτικής ανάπτυξής τους. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. Ντράγκι στη διάρκεια της συνάντησής τους την εκτίμηση ότι η 5η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, κάτι που θα φέρει εκ νέου εντός τροχιάς το κυπριακό μνημόνιο, επιτρέποντας έτσι στην Κύπρο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Χθες την ώρα διεξαγωγής προπαρασκευαστικής συνεδρίασης των επιτροπών του ΔΣ της ΕΚΤ στο “Φιλοξένια” πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας από την Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί».