Βαρύ το τίμημα της υποταγής

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

 

Πόσες φορές ακούσαμε τις βαρύγδουπες προτροπές για καλή θέληση και πολιτική βούληση, ώστε η Τουρκία να συναινέσει σε διάλογο λύσης του Κυπριακού. Από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977-78 και μετέπειτα , το μόνο που έκαναν οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις ήταν να υποχωρούν   σχεδόν σε όλα όσα αξίωνε η Τουρκία. Ακούγαμε τους συμμάχους της Άγκυρας να μας πιέζουν δήθεν φιλικά, πως «η Τουρκία είναι μια περήφανη χώρα » για αυτό εμείς  πρέπει να υποχωρούμε . Και εμείς υποκύπταμε στις προτροπές των συμμάχων της Τουρκίας που πιστέψαμε  πως είναι και δικοί μας σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία , Γερμανία, κ.α. Σε μια μόνιμη στάση υποταγής υποχωρούσαμε  για να αποδείξουμε πόσο καλά παιδιά ήμασταν. Τώρα φτάσαμε στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Μας τα παίρνουν  όλα. Γη, αέρα , θάλασσες. Λίγο μόνο οξυγόνο μας άφησαν για   να μην πάθουμε ασφυξία.

Κλαψουρίζουμε και με απλωμένη  την παλάμη, επαιτούμε  από την διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα να  υιοθετήσει  μια  πιο αποφασιστική  στάση, η οποία θα καταστήσει σαφές προς την Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη και χωρίς συνέπειες. Η Τουρκία όμως συνεχίζει και   ανενόχλητη να δρα  και χωρίς συνέπειες, εφόσον γνωρίζει πως οι λεκτικές φοβέρες δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Ούτε από το Σ.Ασφαλείας ούτε από την Ε.Ε.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Ασφαλείας προέρχονται από χώρες με σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα  με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ  την κανακεύουν ακόμη, προκειμένου να εγκαταλείψει τη Ρωσία,  η Ρωσία την εξοπλίζει με συστήματα πυραύλων S-400,άνοιξε τις αγορές της στα τουρκικά προϊόντα   προσδοκώντας  να φύγει από το ΝΑΤΟ.  Κίνα και Γαλλία παρά τις θέσεις αρχών που διακηρύσσουν, έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η δε χειρότερη από όλους η Βρετανία, η οποία λειτουργεί ως ο καλύτερος πρεσβευτής  της Άγκυρας στο Σ.Ασφαλείας (και όχι μόνο), επιχειρώντας να μποϋκοτάρει και να ερμηνεύσει τα ψηφίσματα των Ην.Εθνών για την Κύπρο υπέρ της κατοχικής δύναμης.

Όσο δε για την Ε.Ε. η Γερμανία πρωτοστατεί συμπαρασύροντας και άλλους εταίρους με τα θέλω της. Όσο η Τουρκία προέβαινε σε έκνομες ενέργειες κατά της Κύπρου την εξόπλιζε με υποβρύχια και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό πολλών δις. Η τέως ΥΠΑΜ της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν αυτή που  έκλεισε τις συμφωνίες για τις πωλήσεις υποβρυχίων και άλλου εξοπλισμού στην κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη λεκτική αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας  και τις αναφορές από το Σ.Α ως ήχους  από άδειο τενεκέ.

Τουτέστιν τενεκέδες αγάνωτοι για τον θρασύτατο Τούρκο πρόεδρο. Και εμείς  αφελείς, μοιραίοι  και υποταγμένοι να πιστεύουμε πως θα επιβάλουν κυρώσεις.

Είναι πασιφανές πως οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βαρώσι, αποκαλύπτουν για πολλοστή  φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος στο οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που ήδη τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στην διακυβέρνηση ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου.

Καιρός να αντισταθούμε

Έφτασε ο καιρός να υψώσουμε την φωνή μας και να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε. Να σταματήσουμε να εκχωρούμε διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟϊκούς , στις ΗΠΑ και άλλους,  αν δεν ασκήσουν πιέσεις πραγματικές και επώδυνες προς την Τουρκία για να τερματίσει την προέλαση των παρανομιών της  στην Κύπρο. Να σταματήσουμε κάθε διευκόλυνση και στη Ρωσία αν συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία και να τηρήσει τις αρχές τις οποίες διακηρύσσει.

Η αυστηρή προειδοποίηση των «27» προς την Τουρκία, δίνοντας περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για αναστροφή των έκνομων ενεργειών της στην Αμμόχωστο, δεν αρκεί. Είναι κοροϊδία  αν δεν  συνοδευτεί με μέτρα που θα έχουν ανάλογο αντίκρισμα και βαρύτητα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές (αν υπάρχουν ακόμα ) της ΕΕ.

Τα Ην.’Εθνη  οφείλουν και στην περίπτωση της Κύπρου να σταματήσουν τις φραστικές διακηρύξεις και τον περιορισμό επιλεκτικά σε ένα μόνο ψήφισμα, αυτό που αφορά την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Να προωθήσει την υλοποίηση του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων που προνοούν:

Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,επαναπατρισμό των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εμμονή στις φραστικές διακηρύξεις και η δυστοκία υλοποίησης των ψηφισμάτων, θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία αλλά και τους λόγους  ύπαρξης του διεθνούς οργανισμού.

Τους ευχαριστούμε κι’ από πάνω

 

Αρχές της εβδομάδας, η  Πρόεδρος της Βουλής   Αννίτα Δημητρίου η οποία προέδρευε της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie και συζήτησαν στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου.

Η κα Δημητρίου  η οποία ούτε άκουσε ούτε και διάβασε για τις πομπές και τις άκρως υπονομευτικές ενέργειες της Βρετανίας στο Σ.Ασφαλείας, ευχαρίστησε τον κ. Lillie «για τη διαχρονική στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και μίας εκ των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας…»

Με τον Βρετανό Ύπατο συναντήθηκε επίσης αρχές της βδομάδας και ο νέος Γ.Γ.του ΑΚΕΛ που σε τίποτε δεν διαφέρει από τον τέως Άντρο Κυπριανού. Είναι σαν να «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Πάνε οι καιροί που το τότε ΑΚΕΛ οργάνωνε διαδηλώσεις κατά των βάσεων του θανάτου. Τώρα με τα κουστούμια τη υποταγής τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους και κάνουμε πως  δεν γνωρίζουμε τις δολιοφθορές τους .

Το τίμημα της υποταγής είναι πολύ βαρύ και θα το πληρώσει ξανά ο λαός. Κανένας δεν σέβεται υποταγμένους ηγέτες που σέρνονται ζητώντας βοήθεια. Γι’ αυτό είναι η ώρα να αντιστρέψουμε πρώτοι εμείς την υποταγή με  διεκδίκηση.