Έξι παιδιά με κορωνοϊό στο Μακάρειο

imagewΣτο 100% βρίσκεται η πληρότητα του θαλάμου COVID στο Μακάρειο, όπου νοσηλεύονται πέντε παιδιά και αναμένεται και έκτο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος Δρ Αβραάμ Ηλίας, ο οποίος σημείωσε ότι αναμένονται κι άλλες εισαγωγές τις επόμενες ημέρες λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Έχουμε πέντε παιδιά και περιμένουμε και έκτο. Είναι δύο αγόρια ενός και δέκα μηνών, ένα αγόρι 8 χρόνων και δύο κορίτσια 11 και 12 χρόνων. Η κλινική τους κατάσταση είναι καλή», είπε ο Δρ Ηλίας.

Όπως σημείωσε, στο ένα από τα παιδιά χορηγείται οξυγόνο. «Οξυγόνο χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα. Μέχρι στιγμής μόνο τρία παιδιά, που ήταν έφηβοι, χρειάστηκε να πάρουν οξυγόνο, γιατί δύο από αυτά είχαν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε.

Τόνισε ότι στα παιδιά η συμπτωματολογία του κορωνοϊού είναι ήπια. «Αυτό που παρατηρείται είναι ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί και σε πιο χαμηλές ηλικίες κι αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω εμβολιασμού των ενηλίκων. Τα βρέφη, κατά κανόνα το παίρνουν από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, κυρίως από τους γονείς ή αδέλφια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μολύνονται από τις συναθροίσεις. Υπάρχει μια πιθανότητα ένα στα 160 από τα παιδιά να κάνει πολυφλεγμονώδη σύνδρομο mis-c, το οποίο αναμένουμε να συμβεί στις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο Δρ Ηλία, αυτή την περίοδο, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες παιδιών με εμπύρετα νοσήματα. «Έχουμε υψηλές πληρότητες που είναι ασυνήθιστες για τέτοια εποχή. Για καλοκαιρινή εποχή έχουμε υψηλές πληρότητες και μάλιστα έχουμε με λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως, έχουμε παιδιά με εμπύρετες λοιμώξεις. Η πληρότητα του Μακάρειου στα παιδιατρικά κυμαίνεται στο 80%», σημείωσε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό παιδιών για COVID, ο Δρ Ηλία είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά πέραν των 12 χρόνων για να σταματήσει η διασπορά.

«Για τα παιδιά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ως Κύπρος. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό στα παιδιά όπως οι ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία. Η Αγγλία τηρεί αναμονή απόφασης προς το παρόν. Είναι κάτι που πρέπει να το μελετήσουμε», συμπλήρωσε.