Δεν επιστρέφει τα 31 εκ. ευρώ στις Κ. Αερογραμμές ο Χάρης!

 

  • Η στάση αυτή ερμηνεύεται ως προάγγελος για το οριστικό κλείσιμο της Εταιρείας

 

Το κομπόδεμα των 31 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξαν οι Κυπριακές Αερογραμμές από την πώληση των χρονοθυρίδων του Heathrow το διατηρεί ανεκμετάλλευτο σε ξεχωριστό λογαριασμό   ο Υπουργός Οικονομικών , ο οποίος αρνείται να το διοχετεύσει στην Εταιρεία, παρά το ότι η ρευστότητά της βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι με την έναρξη της χειμερινής σεζόν τα προβλήματα ρευστότητας θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο λόγω και της προβλεπόμενης ζημιάς που κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφεταιDOC.20131212.1135163.___________________300x205

Η άρνηση του Χάρη Γεωργιάδη να παραδώσει στις Κυπριακές Αερογραμμές στις οποίες ανήκει,   το ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ   επιβεβαιώθηκε και στη σύσκεψη που έγινε προχθές στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτή η ανελαστική στάση του Υπουργού, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως ανάμεσα στο προσωπικό το οποίο την ερμηνεύει ως προάγγελο για το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στις Κυπριακές Αερογραμμές εξέφρασαν στην E-shocknews.com την εκτίμηση ότι ο Χάρης Γεωργιάδης ουσιαστικά έχει πάψει να πιστεύει στο μέλλον αυτού του οργανισμού. Γνωρίζοντας τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς ενάντια στις Κ.Α οι ίδιοι κύκλοι κρίνουν ότι ο λόγος που δεν παραχωρεί τα 31 εκ. στις ΚΑ είναι γιατί πιστεύει πως θα καταλήξουν όπως και οι υπόλοιπες δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν έως τώρα σε μαύρη τρύπα και θα χαθούν για πάντα. Αυτό τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ήδη σιωπηρά ειλημμένη. Τα 31 εκατομμύρια ενδεχομένως κατακρατούνται για να καλύψουν ανάγκες που θα προκύψουν όταν επέλθει η πλήρης χρεοκοπία.   Στην περίπτωση που εξελιχθεί αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει τεράστια ποσά για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις της Εταιρείας , τόσο προς το προσωπικό της όσο και προς άλλους συνεργάτες και πιστωτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

E6356797433353337E2A7C82A9CC21FB«Ας μην ξεχνάμε, υπέδειξε η ίδια πηγή, ότι σε περίπτωση κλεισίματος η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να καταβάλει στο Ταμείο Προνοίας του προσωπικού ποσό που ανέρχεται γύρω στα 18 εκατομμύρια για να καλυφθεί η τρύπα που διαπιστώθηκε μετά το κούρεμα των καταθέσεων. Για το σκοπό αυτό υπάρχει γραπτή δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών προς τις Συντεχνίες.» Πέραν αυτού υπάρχουν αρκετοί άλλοι πιστωτές οι οποίοι πρόσφεραν υπηρεσίες στις ΚΑ και δεν έχει ακόμη διευθετηθεί η πληρωμή τους. Γίνεται λόγος για ποσά πολλών εκατομμυρίων. Με την HERMES και όχι μόνο, υπάρχουν ακόμη ανοικτοί λογαριασμοί για μεγάλα ποσά τους οποίους η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων μας διεκδικεί.  Η κυβέρνηση εξάλλου είναι εγγυήτρια σε δάνειο που συνήψαν οι ΚΑ από το 2007 με την Ελληνική Τράπεζα και το ποσό αυτό ανέρχεται γύρω στα 29 εκατομμύρια!

Συνεπώς ο Υπουργός Οικονομικών εκείνο που φαίνεται να έχει στο μυαλό του είναι να κατακρατηθεί αυτό το ποσό για να καλύψει ένα μέρος των υποχρεώσεων της στην περίπτωση που οι ΚΑ βάλουν λουκέτο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι στα ανώτατα δώματα της Εταιρείας οι σπατάλες έχουν καθιερωθεί με διάφορους προκλητικούς τρόπους,   περιλαμβανομένης της   εργοδότησης ξένου συμβούλου ο οποίος απολαμβάνει   βασιλικές απολαβές που δεν συνάδουν   με τον ισχνό και εξασθενημένο προύπολογισμό,  η κατάσταση στην Εταιρεία είναι δραματική και το ηθικό του προσωπικού βρίσκεται στο ναδίρ. Φαίνεται ότι ούτε η συρρίκνωση του στόλου έχει αλλάξει τα πράγματα, ούτε η μείωση του προσωπικού επέφερε το ποθούμενο νοικοκύρεμα. Κι αυτό γιατί τα πάντα γίνονται βεβιασμένα, απρογραμμάτιστα και αστόχευτα, χωρίς κανείς να δίνει εξηγήσεις για διάφορες πράξεις του. Είναι ενδεικτικό ότι ο τέως πρόεδρος των ΚΑ κ. Τώνης Αντωνίου έφυγε από την Εταιρεία παίρνοντας μαζί του μια βαλίτσα σκάνδαλα διασπάθισης χρήματος, όμως για τίποτα απ όλα αυτά δεν λογοδότησε επαρκώς. Εξάλλου οι ακριβοπληρωμένοι οίκοι εμπειρογνωμόνων που διαδέχθηκαν σε διάστημα μηνών ο ένας τον άλλο, ενώ πληρώθηκαν με εκατομμύρια οι εισηγήσεις τους αραχνιάζουν στα  συρτάρια.

Στο μεταξύ, η Εταιρεία παρά το ότι είναι δημόσια και ενταγμένη στο ΧΑΚ αποφεύγει επιμελώς τα δύο τελευταία χρόνια να διοργανώσει, ως οφείλει,  ετήσιες γενικές συνελεύσεις και δεν εκδίδει, ως επίσης οφείλει, ετήσιους οικονομικούς λογαριασμούς για ενημέρωση των   ιδιωτών μετόχων , του επενδυτικού κοινού και της κοινής γνώμης. Τα πάντα σκεπάζονται με πλήρη αδιαφάνεια.