Το ΚΚΔ δεν θα παρευρίσκεται στην προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν

Τη μη συμμετοχή του στην συνεδρία της «βουλής» την οποία θα προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογαν στις 20 Ιουλίου αποφάσισε το αντιπολιτευόμενο ΚΚΔ με απόφαση που έλαβε χθες βράδυ στα κομματικά του όργανα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα αναφέρει ότι το ΚΚΔ αιτιολογώντας την απόφασή του ανέφερε ότι αυτό είναι το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα» της επιθυμίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να επικρατήσει η νοοτροπία του «κάποιος διατάζει – κάποιος δηλώνει υποταγή» στις σχέσεις με την Τουρκία αντί μιας σχέσης μεταξύ ίσων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Αναφέρεται επίσης στη διαπίστωση ότι γίνονται βήματα που θα ενισχύσουν την εντύπωση περί ύπαρξης υποτελούς διοίκησης αντί ενός «ίσου ανεξάρτητου κράτους», όπως ισχυρίζονται κάποιοι, και κυρίως παρεμβάσεις στη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και στην ελεύθερη και ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Το ΚΚΔ σημειώνει επίσης την χωρίς λόγο απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, Τουρκοκυπρίων τις τελευταίες μέρες.

Για το θέμα αναμένεται να πάρει απόφαση απόψε και το ΡΤΚ. Ο γγ του κόμματος, Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε ότι χθες αξιολογήθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματος το ζήτημα, λέγοντας ότι το κομματικό συμβούλιο θα αποφασίσει απόψε κατά πόσο το κόμμα θα παρευρίσκεται στην συνεδρία της «βουλής».

Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει σήμερα ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στάση, αλλά πολλές τάσεις, εντός του ΡΤΚ.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί προειδοποίησε ειδικά τα κόμμα ΚΚΔ και ΡΤΚ στο θέμα της προσφώνησης για πρώτη φορά της «βουλής» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. «Θεωρώ ότι θα θέλουν να είναι μάρτυρες ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος. Σε τελική ανάλυση, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μόνης χώρας που μας αναγνωρίζει. Ως απαιτούμενο πολιτικής αβρότητας υποχρεούστε να επιδείξετε την ευγένεια, την αρετή να τον ακούσετε. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και να μην υπάρξει προβοκάτσια. Ειδικά αν συμμετάσχουν και υπάρξει προβοκάτσια… Λέω ότι το ΡΤΚ και το ΚΚΔ πρέπει να προσέξουν».