Ελ. Θεοχάρους: Μέτρα κατά της Τουρκίας για να σταματήσει τις απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο

Επιστολή προς ΝΑΤΟ και την πυραμίδα των Θεσμών της ΕΕ για την τουρκική ΝΟΤΑΜ και τις NAVTEX

 

Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία Ελλάδας Κύπρου και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ της αμυντικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ και τη Συμμαχία κατά της ISISnewego_LARGE_t_1101_54472654_type12713
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπερκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάαν καταδικάζει την τουρκική αποσταθεροποιητική πολιτική που αποτυπώνεται στην έκδοση NOTAM με την οποία η Άγκυρα δέσμευσε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου.
Στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι μετά τις δύο NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία εξέδωσε μια NOTAM διαρκείας, δέκα μηνών, για το Αιγαίο θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κ. Θεοχάρους καλεί τους Θεσμούς της ΕΕ να αναλάβουν δράση, καθότι η τουρκική πολιτική δεν αμφισβήτησε μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, όπως τονίζει, έθεσε και θέτει σε κίνδυνο την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, τη συνοχή του ΝΑΤΟ, και στην ουσία, την ελεύθερη αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα.
Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η πολιτική της Άγκυρας δεν βοηθά την ίδια την τουρκική ενταξιακή διαδικασία, αφού η στάση της δε συνάδει με αυτήν υποψήφιου για ένταξη κράτους. Στην περιοχή μας, τονίζεται στην επιστολή, και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε ως κύριο κοινό εχθρό την τρομοκρατία και ως εκ τούτου η τουρκική πολιτική δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Συμμαχία κατά της IS (Islamic State).
Ακόμη η κ. Θεοχάρους καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να δείξουν μηδενική πλέον ανοχή στην τουρκική πολιτική, που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας, καθώς και έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στην Ελλάδα που απειλούνται. Η κ. Θεοχάρους υπογραμμίζει ότι, εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει αποτελεσματικά και αν δεν λάβει ακόμη και μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση, της οποίας το κόστος δεν θα πληρώσουν μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και η ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ.