Σε άτακτη υποχώρηση η Αγκυρα μετά τη σθεναρή απάντηση της Αθήνας

F16TurkeyXLΣε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε η Αγκυρα η οποία απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.
Μετά την έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας το πρωί της Δευτέρας το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Αγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά.

Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη στρατηγική νίκη της Αθήνας μετά από δεκαετίες, και την πρώτη φορά που αποφάσισε να δείξει τα “δόντια” της, με “casus belli”

Διπλωματικός μαραθώνιος

Η αναδίπλωση της Τουρκικής πλευράς ήταν αποτέλεσμα ενός διπλωματικού μαραθώνιου στον οποίο επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και περιελάμβανε διαβήματα προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η αρχική αντίδραση της τουρκικής πλευράς αποτυπώθηκε με την τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ και την αφαίρεση της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω όλο το πακέτο ακυρώνοντάς την εξ ολοκλήρου με νέα ΝΟΤΑΜ.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική.

 

Βολές της κυβέρνησης κατά Σαμαρά

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και επιτίθεται κατά του προέδρου της ΝΔ, στον οποίο καταλογίζει σπουδή για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει ο κ.Σακελλαρίδης.