ΕΥΡΩΚΟ:Παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενέργεια Κόνινγκ

 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη μέσω του Twitter σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία, λέγοντας:det_koneing

«Η παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη μέσω του Twitter σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία, ήταν το ολιγότερο άκομψη, όμως ήταν μια ενέργεια που προσέγγισε τα όρια της παρέμβασης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και έχει το δικαίωμα να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες με άλλα κράτη στα πλαίσια διμερών στρατηγικών συνεργασιών.

Παρά τα όσα υπονοεί ο Αμερικανός  πρέσβης, οι συμφωνίες της Μόσχας ενισχύουν το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος διαθέτει ικανά γεωπολιτικά ερείσματα από τα οποία αντλεί δύναμη και επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κρίσιμα ζητήματα της Κύπρου με πρώτο το κυπριακό, είναι πάντα καλοδεχούμενο, όταν είναι καλόπιστο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού, αρκεί να θέλουν να υποχρεώσουν την Άγκυρα να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο ώστε να αφεθούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι απερίσπαστοι και ελεύθεροι κα καθορίσουν από κοινού το μέλλον τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρά συμφέροντα στη γειτονίας μας τα οποία μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού, το οποίο θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κύπρο, θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου», κατέληξε ο Μ.Γιωργάλλας.