Προβοκατόρικες αναφορές του Αμερικανού πρέσβη Κόνινγκ

Συνέδεσε την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα με τη δολοφονία του Μπ.Νεμτσόφ

Το Twitter πήρε φωτιά μετά από μια ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη Τζον Κόνινγκ. Ο Αμερικανός Πρέσβης σε μια ανάρτησή του την Κυριακή  ήταν άκρως προκλητικός αφού έριξε σκιές στην επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, ενώ έκανε αναφορά και στη δολοφονία του Ρώσου πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Νεμτσόφ.1632684

Στην ουσία ο Αμερικανός Πρέσβης εμφανίστηκε ενοχλημενος από την παρουσία Ανστασιάδη στην ρωσική πρωτεύουσα και το κλιμα που επικράτησε στις συνομιλίες, αλλά και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν χαρακτηρίζοντας οτι αυτή ήταν μια ωραία εβδομάδα για την Κύπρο.

Οι αναφορές του και η νυξη του στη δολοφονία Νεμτσόφ ξεσήκωσε θυελλα αντιδράσεων από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφυς οι οποίοι απάντησαν στον Κόνινγκ με επικριτικούς χαρακτηρισμούς συνδέοντας την πολιτική των ΗΠΑ με τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία..

Η  Κυπριακή Κυβέρνηση εμφανίστηκε άκρως ενοχλημένη από την προσπάθεια του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία να διασυνδέσει την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία με τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία δεν έχει καμμιά επίσημη πληροφόρηση από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν είναι ξεκάθαρο, είπε, αν ο Αμερικανός πρέσβης με όσα ανέφερε στο Twitter εξέφραζε επίσημες ή προσωπικές θέσεις.

Όταν γίνεται έμμεση διασύνδεση της επίσκεψης του προέδρου με μια δολοφονία το λιγότερο ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η θέση του Αμερικανού πρέσβη, θέση, πρόσθεσε, η οποία ξεφεύγει των διπλωματικών πλαισίων.

Ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ με την οποία σίγουρα θα συζητήσει το θέμα.

Ο Ι. Κασουλίδης, πρόσθεσε, είναι έτοιμος να απαντήσει σε οτιδήποτε και μακάρι σημείωσε, να τεθούν ερωτήσεις για να δοθούν και διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει τίποτε, το οποίο να έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα, που να ξεφεύγει του πλαισίου της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις μεγάλες δυνάμεις, είπε, έχουμε μάθει ότι δεν υπάρχουν φίλοι αλλά μόνο συμφέροντα και σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τη στάση τόσο ευρωπαίων εταίρων όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η μη ισχυρή αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε, οδήγησε στη νέα ναυτική οδηγία της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ομοβροντία κατά του Αμερικανού Πρέσβη από ακαδημαίκούς  

Εκτός  από ακαδημαϊκούς και  χρήστες του Twitterπου απάντησαν επικρικά εναντίον των αναφορών του αμερικανού πρέσβη κόμματα και οργανώσεις καταδίκασαν τις αναφορές του καθώς και τον προβοκατόρικο συσχετισμό της επίσκεψης Αναστασιάδη με τη δολοφονία του Μπ.Νεμτσόφ το περασμένο Σάββατο.

Στο μεταξύ, παράπονα για τις δηλώσεις, στις οποίες προέβη στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης , φαίνεται να έχει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, οι Αμερικανοί προτίθενται να εγείρουν το ζήτημα, τόσο στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, όσο και στην αυριανή συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν την περασμένη Τετάρτη ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, συνομίλησε με την κ. Νούλαντ για θέματα της επίσκεψης Κασουλίδη, τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως ανέφερε αμερικανική διπλωματική πηγή, ενόχλησαν οι δηλώσεις που έγιναν αργότερα. Οι κύριοι Κασουλίδης και Νεοφύτου βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ύστερα από πρόσκληση της μεγαλύτερης οργάνωσης του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι.