Τι αναμένει από τη Λουτ ο Πρόεδρος

Τι είναι διατεθειμένα τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν, ώστε να καθοριστούν τα πλαίσια και imagewτο κοινό έδαφος για συνομιλίες στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένει να ακούσει από την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της τελετής εγκαινίων αναμνηστικής στήλης για την Ελληνική Επανάσταση, στην Αγία Νάπα, και ερωτηθείς τι προσδοκά από την επικείμενη συνάντησή του με την κ. Λουτ,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “αναμένω να ακούσω τι από πλευράς ΗΕ είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, έτσι ώστε να επανέλθουμε μέσα στα όσα τα ψηφίσματα των ΗΕ καθορίζουν, ώστε να καθοριστούν πλαίσια, το κοινό έδαφος, το οποίο, όμως, να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους όρους εντολής του ΓΓ”.

Σε ερώτηση πόσο εφικτή είναι η διεξαγωγή μιας πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό, με δεδομένες τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αυτό, βεβαίως, θα διαφανεί από τις θέσεις και τις ενέργειες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς”.

Η δική μας θέση, τόνισε, “είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, πάντα μέσα στους όρους εντολής του ΓΓ, να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διάλογο, ώστε να επιτραπεί να συμβιώσουμε ειρηνικά μέσα σε ένα καθεστώς και πολιτικής ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.