Περιμένοντας την Λουτ…

 

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Οι βουλευτικές εκλογές τέλειωσαν, χωρίς όμως να αφήσουν   πίσω  την   τοξικότητα και το αρνητικό κλίμα που επικράτησε κατά την μακρά προεκλογική εκστρατεία . Εκλέγηκε και η νέα πρόεδρος της Βουλής με  την οριακή πλειοψηφία των 25 ψήφων: ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ ως μια πρώτη γεύση των συμμαχιών που θα επικρατήσουν τόσο στο νομοθετικό σώμα όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.  Τώρα που ο κάθε κατεργάρης έκατσε στον πάγκο   του, άλλοι περίλυποι άλλοι αποδιοπομπαίοι και άλλοι φευγάτοι,  αναμένεται να μας έλθει και η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ.ΟΗΕ για το κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για μια νέα πενταμερή.

Τώρα πως θα τετραγωνίσει τον κύκλο η κα Λουτ, (κατά τις βουλές του Αντόνιο Γκουτέρες) θα εξαρτηθεί από την ένταση των πιέσεων   που θα ασκήσουν  στον πιο αδύναμο κρίκο οι γνωστές δυνάμεις .

Οι επανειλημμένες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων επισήμων, περιορίζουν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για επιτυχή διεξαγωγή μιας νέας άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, που προανήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην Γενεύη, στις 29 Απριλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να υποβάλει στις αρχές Ιουλίου δύο εκθέσεις για την Κύπρο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μία για τις καλές του υπηρεσίες και μία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ανανέωση της θητείας της οποίας θα λάβει χώρα προ της 31ης Ιουλίου.

Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο αν η νέα πενταμερής θα οριστεί πριν το τέλος του Ιούλη καθότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει να τρέξει και την υποψηφιότητα του.

 

Ευφορία και νέες ψευδαισθήσεις

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και οι απαντήσεις που έδωσε στον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ  Μενέντεζ  ότι κατά την συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ θα θέσει ευθέως   στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν ευφορία αλλά και νέες  ψευδαισθήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.Ακούσαμε «ώριμους» δημοσιογράφους να κλωθογυρίζουν από τους δέκτες των τηλεοράσεων, περιχαρείς και έμπλεοι ενθουσιασμού πως «πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος μιλά έξω από τα δόντια στην Τουρκία»(!!!)

Όπως μεταδόθηκε  ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις «τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.»

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν και είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».

Ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, (…)  δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα  με τους S400.

Αλλά πέρα από αυτό , οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ως συνήθως  κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν διαβάζουν τα ψιλά γράμματα και περιορίζονται μόνο στις επικεφαλίδες των δηλώσεων.

Έτσι όπως φαίνεται δεν έδωσαν σημασία  στις αναφορές του  Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος «αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και  αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. »

Βέβαια ο Ερντογάν απάντησε όπως συνήθως με  λεονταρισμούς πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα. Μιλώντας την Τετάρτη στην Κ.Ο. του ΑΚΡ είπε ότι

«στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτό που αναμένεται από τα μέλη της συμμαχίας είναι «να μας δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας, θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά. Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη, η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της».

 

Και εκλογές στον ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το κλίμα των γεωπολιτικών και αλληλεπικαλυπτόμενων  συμφερόντων -κατά τον Μπλίνκεν -η μικρή Κύπρος πάλι θα μείνει με υποσχέσεις και ρητορικές στήριξης από τις ΗΠΑ αλλά και την ελίτ των Βρυξελλών η οποία δεν θέλει να χάσει την Τουρκία με κανένα τίμημα. Ήδη το Βερολίνο  επιφυλάσσει ένα νέο ράπισμα στις μικρές χώρες μέλη της Ε.Ε. για να σταματήσουν να «ενοχλούν» την πολιτική κυρίως της Γερμανίας  να κάνει πιο εύκολα τις βρομοδουλειές της. Προτείνει την κατάργηση του βέτο  έτσι ώστε    οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Σ. να λαμβάνονται με πλειοψηφία. Δεν είναι δύσκολο για τη Γερμανία να σέρνει από πίσω της τις γνωστές ορντινάντζες  της που δεν είναι άλλες από τις χώρες της Βαλτικής και πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ με εξαίρεση την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Πέραν αυτών το  Γενάρη του 2022 θα γίνουν εκλογές στον ΟΗΕ και ο Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι ξανά υποψήφιος για Γ.Γ.

Η υποψηφιότητα του σίγουρα περνά μέσα από ΝΑΤΟϊκές  πρωτεύουσες όπως Λονδίνου, Ουάσιγκτον και άλλων . Δεν είναι άσχετη  με τις σκοπιμότητες της επανεκλογής του  και η  απαράδεκτη στάση που τήρησε στην πενταμερή του περασμένου Απρίλη, κάνοντας πλάτες στην Τουρκία να θέσει επίσημα πρόταση για δύο κράτη, ακυρώνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ην.Εθνών.

 

Ήδη το   Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στήριξε την περασμένη Δευτέρα τον   Αντόνιο Γκουτέρες, για μια δεύτερη θητεία, συστήνοντας στην  193-μελή  Γενική Συνέλευση να τον διορίσει στη θέση αυτή για επιπλέον πέντε χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.Η Γενική Συνέλευση είναι πιθανόν να συνεδριάσει για να εγκρίνει τον διορισμό του στις 18 Ιουνίου.

Ο 72χρονος πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι επισήμως χωρίς αντίπαλο,   εκτός και αν  στο μεσοδιάστημα τεθούν και άλλες υποψηφιότητες από άλλα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τους κανονισμούς  ένα άτομο θεωρείται υποψήφιο μόλις προταθεί από ένα κράτος μέλος.

Η Πορτογαλία πρόκρινε την υποψηφιότητα  Γκουτέρες για μια δεύτερη θητεία, όμως κανείς άλλος από καμιά δεκαριά ανεξάρτητους υποψήφιους δεν έλαβε τη στήριξη ενός κράτους μέλους.Έτσι εν αναμονή της επανεκλογής του   το κυπριακό θα άγεται και θα φέρεται ξανά, ανάλογα με τις εντολές των ισχυρών και τα δούναι και λαβείν του Γκουτέρες.

Τα υποταγμένα «παπαγαλάκια» στο δρόμο που χάραξε ο Ανάν

Περιμένοντας τη Λουτ, οι πολιτικές δυνάμεις  στην Κύπρο αντί να συσπειρωθούν σε ένα αρραγές μέτωπο ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επανατοποθετηθεί το κυπριακό στη σωστή του διάσταση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής , εμμένουν στο δικό τους ανάγνωσμα φορτώνοντας ευθύνες για το αδιέξοδο την Ε/κ πλευρά. Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτοί. Σε διατεταγμένη βρίσκονται και τα γνωστά «παπαγαλάκια», που τα εισέπραξαν αδρά από τα ταμεία της UNOPS επί  σχεδίου Ανάν εποχής. Συνδράμοντας την τουρκική αδιαλλαξία και ως  θλιβεροί νεροκουβαλητές της πολιτικής της, υιοθετούν το αφήγημα της να μην  αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμφανίζονται ενυπογράφως να αποκαλούν το νόμιμο Πρόεδρο της Κ.Δ ως «πρόεδρο των  Ε/κυπρίων». Τόσο μένος και τέτοια ανήθικη υποταγή στους αιμοσταγείς κατακτητές.