Συνέργεια της Κυπριακής Κυβέρνησης στο τραπεζικό έγκλημα

 

Του Κώστα Μαυρίδη*

cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018Με πρωτοβουλία μου τέθηκε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η εγκληματική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία αρνείται για πολλά χρόνια (από το 2013!) να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις παράνομες/καταχρηστικές  ρήτρες και πρακτικές σε συμβάσεις εταιρειών με καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το δεύτερο κορυφαίο όργανο της Ευρ. Ένωσης μετά την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το οποίο υπερψήφισε Έκθεση-χαστούκι για τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές, ειδικότερα των τραπεζών, κατά των καταναλωτών. Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αλλά είναι η χείριστη και εγκληματική. Είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε (αρχικά το 2013) παραβίαση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζήτησε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Το 2019 διαπίστωσε ξανά την συνεχιζόμενη παραβίαση, χωρίς ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Πριν μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προθεσμία δύο μηνών, που αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το κράτος της ΕΕ, του οποίου η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξάλειψη των παράνομων/καταχρηστικών υπερχρεώσεων και συγκαλύπτει τις παρανομίες των τραπεζών από το 2013 εις βάρος χιλιάδων αθώων πολιτών, δεν λογίζεται κράτος δικαίου. Η συντριβή δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αφορά την αξιοπρέπεια και την υγεία εκείνων που όφειλε να προστατέψει!

Η τελευταία κατάντια της Κυπρ. Κυβέρνησης είναι που μετατράπηκε σε άθλιο «δικηγόρο»  των παρανομούσων τραπεζών, αντί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, προέβαλε ως υπεράσπισή της ενώπιον της ΕΕ ότι, δήθεν, εάν οι καταχρηστικές ρήτρες/πρακτικές αφαιρεθούν ή διαγραφούν από τα συμβόλαια μεταξύ τραπεζών και καταναλωτών, η παρανομία τελειώνει. Πρόκειται για ισχυρισμό που ούτε οι τράπεζες δεν προβάλλουν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, διότι το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί οριστικά επί του θέματος εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο δεν είναι να αφαιρεθούν απλά οι καταχρηστικοί όροι, αλλά να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να τιμωρηθούν οι παρανομούντες.

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τους χιλιάδες πολίτες και μικροεπιχειρήσεις που καταστράφηκαν, αλλά είναι πρωτίστως ζήτημα απονομής δικαιοσύνης και εξάλειψης μιας τεράστιας παρανομίας, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υπερτερεί οποιασδήποτε εγχώριας. Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν διαφορετική ερμηνεία ή άποψη, αφού πρόκειται για ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των Κυπριακών Δικαστηρίων να εκδικάζουν βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πράγμα που δεν συμβαίνει. Ενώ σε άλλα κράτη-μέλη τα Δικαστήρια εκδικάζουν υποχρεωτικά βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των καθοδηγητικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ, στην Κύπρο είμαστε στο … μηδέν, χωρίς καν να έχει παραπεμφθεί ένα έστω προδικαστικό ερώτημα για τις τράπεζες προς το Δικαστήριο της ΕΕ!

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο.