Τουρκία:Η επικίνδυνη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά κινείται προς το Αιγαίο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Τούρκους επιστήμονες ένα βλεννώδες στρώμα 3065466από άλγη που καλύπτει εδώ και μήνες την επιφάνεια του νερού στη θάλασσα του Μαρμαρά και κινείται αργά προς τον Ελλήσποντο και το Αιγαίο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ., ενώ σταδιακά ρέει προς το Αιγαίο πέλαγος και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.Οι βλεννώδεις άλγες φαίνεται πως προκύπτουν από την υπερβολική αναπαραγωγή σε μικροφύκια και πλαγκτόν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.Αυτή την περίοδο, το περιβάλλον ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, αφού υπάρχει υπερβολική αναπαραγωγή μικροφυκιών και αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως στη θάλασσα του Μαρμαρά απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ διενεργούν συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν οι πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών. Ορισμένοι φοβούνται πως η θάλασσα του Μαρμαρά μετατρέπεται σε Νεκρά θάλασσα.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα «Dinoflagellates», που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας.Η εν λόγω βλέννα, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία, όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, δρ Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την άλγη ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη βλέννα με ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, το οποίο όπως είπε θα εξασφαλίσει το μέλλον της θαλάσσιας περιοχής.

Ένα πυκνό, γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης, γνωστής ως θαλάσσια βλέννα, έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία.

Λιμάνια, ακτογραμμές και θαλάσσια τμήματα έχουν καλυφθεί με αυτή την παχύρρευστη γκρι ουσία, ποσότητα της οποίας έχει βυθιστεί και κάτω από τα κύματα, καταστρέφοντας τη ζωή στον πυθμένα της θάλασσας.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προστατεύσουμε τον Μαρμαρά μας εντός του πλαισίου ενός σχεδίου διαχείρισης καταστροφών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, μιλώντας από ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών, το οποίο συλλέγει δείγματα της γλοιώδους ουσίας.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός τριών ετών και θα υλοποιήσουμε μαζί τα σχέδια, τα οποία θα σώσουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον», είπε ο Κουρούμ και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει και λεπτομέρειες από το σχέδιο δράσης.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» το μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές μας από τη μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».